Watchman-feber i London

Ventetiden er over – ved midnatt var endelig Harper Lees "Go Set A Watchman" i butikkene.

Boken omtales som tiårets mest spennende litterære begivenhet, og ved midnatt var altså ventetiden endelig over. Det ble feiret verden rundt. BOK365 så det hele i London

 

Sett ut en vaktpost, med originaltittel Go Set A Watchman er Harper Lees andre utgivelse, selv om den ble skrevet før hennes litterære mesterverk Drep ikke en sangfugl. Og nå, 55 år etter den første boken, kommer altså oppfølgeren endelig ut.

 

Helaften før slippet 

I Europas største bokhandel, Waterstones i Piccadilly i London, ble utgivelsen feiret med en helaften i går kveld og utover natten. Forfattere Joanna Trollope og Paul McVeigh, samt regissør Timothy Sheader diskuterte Drep ikke en sangfugl foran publikum. Mens man ventet på bokslipp ble filmversjonen av Drep ikke en sangfugl vist på storskjerm frem mot midnatt. Og så var det klart for boksalg.

Boken er allerede lest av anmeldere og har fått blandet kritikk. Det er stort sett enighet om at boken ikke er på høyde med forgjengeren. The Guaridan hevder at Sett ut en vaktpost ikke er like lett å like som Drep ikke en sangfugl, og ettersom den er fortalt i tredjeperson har ikke boken en like sterk fortellerstemme som Sangfugl, der Scout forteller i førsteperson. The Guardian publiserte i forrige uke første kapittel av boken, som beskriver hovedpersonen fra den første boken, Jean Louise Finch, kalt Scout, på toget fra New York til Maycomb der hun skal besøke faren.

 

IMG_2788 (00000002)
Watchman-feber: Klart til innrykk i Waterstones, Piccadilly.

 

Kontroversiell utgivelse

Boken har lenge før utgivelsen skapt diskusjon verden over. Den er kontroversiell både i innhold og utgivelse. Diskusjonen startet allerede da manuskriptet ble kjent, og dreide seg om hvorvidt Harper Lee selv var mentalt i stand til å bifalle utgivelsen. Lee selv har senere hevdet at hun er helt i stand til å avgjøre om boken skal ut eller ikke. Videre har anmeldelsene skapt storm. En av verdens mest elskede litterære karakterer, Atticus Finch er angivelig rasist i den nye boken.

Handlingen er satt 20 år etter Drep ikke en sangfugl, og vi følger fortelleren fra den første boken, Jean Louise Finch, best husket som Scout, på besøk i hjembyen Maycomb.

 

IMG_2781
Klar til bokslipp: Julaften og 14 juli på en gang. I Waterstones, Piccadilly.

 

Ny åpningsrekord?

Over hele London holdtes det midnattsåpent for slippet av boken. Det er ventet at den skal slå åpningsrekorden til J.K. Rowlings Harry Potter og dødstalismanene. Go Set A Watchman ligger allerede på topp på bestselgerlisten hos Amazon, før utgivelsen.

 

Sett ut en vaktpost kommer ut på norsk 25. august.

 

Les også: Slik blir Harper Lees nye bok

Les også: Å lese Harper Lee