Litteraturhuset går til valg

Det blir partilederforedrag og valgvake for folk flest på Litteraturhuset i Oslo.

Litteraturhuset i Oslo lanserer to store satsinger i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget 2015: Fra 5.-12. august arrangeres Partilederforedragene 2015 under vignetten «Norge i 2040», og på valgdagen 14. september inviterer huset til valgvake for folk flest.

 

Målet med foredragene er å skape et rom for en annerledes og langsommere politisk samtale, der det er plass til ideologi, visjoner og lengre resonnementer. Litteraturhuset har invitert partilederne til å holde hvert sitt foredrag der de skal tegne opp hva slags samfunn de vil ha om 25 år, altså i 2040 .

 

– Uten ordkløveri og avbrytelser

– Ettersom valgdagen nærmer seg blir det stadig mindre fokus på de store, avgjørende spørsmålene for hvordan samfunnet vårt skal utvikles. På Litteraturhuset får velgerne muligheten til å høre partilederne tegne opp sine samfunnsvisjoner i lys av eget ideologisk ståsted, uten ordkløyveri og avbrudd i jakt på å vinne debatten, sier daglig leder på Litteraturhuset Andreas Wiese.

 

DSC01544
Gjør klar til valg: Daglig leder Andreas Wiese. Foto: Atle Nielsen

 

Erna åpner

Foredragene arrangeres i perioden 5. – 12. august, og det er statsminister Erna Solberg (Høyre) som åpner serien. Det er andre gang partilederne innleder innspurten på valgkampen med å holde foredrag på Litteraturhuset. Første gang var i 2013, og Wiese melder om stor entusiasme over oppdraget fra de inviterte partilederne.

 

Folkets valgvake

På selve valgdagen inviterer Litteraturhuset også til en annerledes valgvake, som er gratis og åpen for alle. Under ledelse av valgvakegeneral, forfatter og skuespiller Mattis Herman Nyquist, blir det forfattersamtaler, analyser og oppsummeringer av valget, pølser og jevnlige resultatoppdateringer. Kveldens tallknuser er statsviter Anders Ravik Jupskås, og i løpet av kvelden deltar forfattere som Torgeir Rebolledo Pedersen, Gine Cornelia Pedersen, Fredrik Høyer og Heidi Marie Kriznik.

– Litteraturhusets valgvake er folkets valgvake. Den er åpen for alle uansett hva du har stemt, men ekstra velkommen er alle som kanskje ikke føler seg hjemme på partienes valgvaker, sier daglig leder Andreas Wiese.

 

Du kan lese mer om Litteraturhusets valgdekning, se www.litteraturhuset.no/valg.

 

Datoer for partilederforedragene:

ONS 5.8 KL. 17.00, Erna Solberg (Høyre)
ONS 5.8 KL. 19.00, Bjørnar Moxnes (Rødt)
TOR 6.8 KL. 17.00, Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne)
MAN 10.8 KL. 17.00, Siv Jensen (Fremskrittspartiet)
MAN 10.8 KL. 19.00, Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti)
TIR 11.8 KL. 17.00, Audun Lysbakken (Sosialistisk Venstreparti)
TIR 11.8 KL. 19.00, Trine Skei Grande (Venstre)
ONS 12.8 KL. 17.00, Hadia Tajik (Arbeiderpartiet)