Slik blir Harper Lees nye bok

Innholdet får du ikke se før om tre måneder, men nå er både det amerikanske og det britiske omslaget til Harper Lees mye omtalte andrebok klart.

Forlaget HarperCollins har nå «avduket» coveret til Go set a Watchman, Harper Lees etterlengtede og mye omtalte oppfølger til suksessen Drep ikke en sangfugl(1960).

 

Med kun tre måneder igjen til Go Set a Watchman er å finne i butikkhyllene,  har HarperCollins offentliggjort omslaget til både den britiske og amerikanske utgaven av boken. Designet til de to utgavene er forskjellige, men avslører svært lite om bokens innhold.

 

 

En moderne klassiker

Drep ikke en sangfugl, en moderne klassiker i amerikansk litteratur, er løselig basert på forfatterens egne opplevelser fra en oppvekst i en sørstatsby på 1930-tallet. Handlingen i boka finner sted i sørstatsbyen Maycomb, Alabama, hvor vi følger unge Scout Finch fra hun er seks til ni år. Hennes far, advokaten Atticus Finch får i oppdrag å forsvare afro-amerikaneren Tom Robinson som er tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne. Byen er i lynsjestemning, men Atticus står på Robinsons uskyld.

 

HARPERLEECOVERWATCHMAN

Her er det amerikanske omslaget …

 

Harper Lees bok var en sensasjon da den utkom på 1960-tallet. Den fikk gode anmeldelser, og gav et innblikk i de rasistiske og klassebevisste holdningene som rådet i store deler av USA på denne tiden. Boken utkom parallelt med borgerrettsbevegelsens fremmarsj i USA, og mange har påpekt den gode «timingen» i så måte. Boken har gjennom årene solgt over 30 millioner eksemplarer og blitt oversatt til mer enn 40 språk. Harper Lee vant også Pulitzerprisen for boken i 1961.

 

 

I skuffen siden 50-tallet

Lees nye bok, Go Set a Watchman, følger voksne Scout Finch, som reiser fra New York til sin hjemby Maycomb, Alamba, for å besøke sin far Atticus Finch. Hun blir nødt til å takle både personlige og politiske problemer da hun forsøker å forstå sin fars holdning mot samfunnet, og hennes egne følelser om stedet hun vokste opp. Romanen kommer også til å inneholde flere av karakterene fra Drep ikke en sangfugl.

 

GoSetAWatchmanUK

… og slik blir det britiske.

 

Harper Lee sier selv i pressemeldingen fra HarperCollins at boken ble skrevet på 1950-tallet, og ble faktisk skrevet før Drep ikke en sangfugl. Go Set a Watchman følger Scout i voksen alder, men hennes daværende redaktør likte bedre Scouts tilbakeblikk til barndommen og overtalte Lee til å skrive en bok fra Scouts synspunkt.

«Jeg var en førstegangsforfatter, så jeg gjorde slik jeg ble fortalt. Jeg var ikke klar over at manuskriptet hadde overlevd, så jeg var overrasket og glad da min kjære venn og advokat Tonja Carter oppdaget det igjen» forteller forfatteren i pressemeldingen.

 

«Et mesterverk for de kommende generasjoner»

Da Lee utga Drep ikke en sangfugl i 1960, la hun vekk manuskriptet til Go set a Watchman og gikk aldri tilbake til det. Det originale manuskriptet var derfor ansett som forsvunnet og tapt frem til høsten 2014, da Tonja Carter oppdaget det på en sikker lokasjon hvor det hadde blitt festet til et av de originale manuskriptene til Drep ikke en sangfugl.

«Etter mye tenking og nøling delte jeg manuskriptet med en håndfull mennesker jeg stoler på, og var svært fornøyd med å høre at de anså det som publiseringsverdig. Jeg er beæret og overrasket over at dette nå vil bli utgitt etter alle disse årene», forteller den spreke 88-åringen videre i pressemeldingen.

«Jeg, sammen med millioner andre verden rundt, har alltid ønsket at Harpe Lee hadde skrevet en ny bok. Og hvilken brilliant bok dette er. Jeg elsker Go set a Watchman, og vet at dette mesterverket vil bli dyrket av de kommende generasjonene», uttaler HarperCollins-sjef Michael Morrison.

 

 Les også: Å lese Haper Lee