Vel blåst, Lillehammer

Ser mot Japan: Kunstnerisk rådgiver på Lillehammer Mathias Samuelsen. Foto: Øystein Nordås

Kunstnerisk leder Mathias Samuelsen oppsummerer årets festival.

Så var det over for denne gang. Gjester, deltagere, frivillige og arrangører har pakket sammen og er tilbake i hverdagen etter en vellykket festival med mange høydepunkter.

Vi har bedt et par av arrangørene om noen tanker ved reisens slutt. Først ut er kunstnerisk rådgiver Mathias Samuelsen:

– Først og fremt er det viktig og nok en gang understreke at festivalen vår ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten vårt fantastiske frivillig-korps. Igjen er jeg, som ikke-lillehamring overveldet over den entusiasmen som er i byen. Jeg blir mer og mer overbevist om at denne byen er det perfekte sted for en litteraturfestival.

Som kunstnerisk rådgiver får man ikke høre alt folk tenker, men når det gjelder arrangementene har jeg fått utelukkende positive tilbakemeldinger. Og jeg har inntrykk av at folk koste seg, som vanlig. De utenlandske forfatterne var, også som vanlig, veldig begeistret for å møte det norske publikummet, sier Samuelsen.

 

Vanskelig å plukke ett høydepunkt

– Høydepunktet under årets festival?

Skuffet ikke: Jerry Pinto (Foto: Scholastic)

– Det er vanskelig å plukke ut én post eller én hendelse, sier Mathias Samuelsen.  – Men lesningen i teltet torsdag kveld, med John Freeman, Tishani Doshi, Jerry Pinto og Andrew McMillan var i hvert fall et arrangement jeg koste meg veldig på.

– Festivalens overraskelse? 

– Som arrangør håper man på få overraskelser. Vi prøver så godt vi kan å ha et høyt nivå på alt vi gjør, men når det er sagt kan jeg jo nevne fredagens foredrag ved Lars Fiske. Det skal vanskelig gjøres å male et så godt bilde av Weimar-Berlin og en av dadaismens mest komplekse kunstnere, George Grosz, på så kort tid som Fiske gjorde. Kanskje ikke så overraskende, men i hvert fall imponerende.

 

Japansk neste år

– Noen skuffelser? 

Skuffelser? Nei, noen avlysninger ble det, men jeg tror vi klarte å fikse det som kom.

– Allerede i gang med planleggingen av neste års festival?

– Vi fortsetter å jobbe med ”geografiske akser”, og jeg kan vel røpe at det blir en god del japansk litteratur. Flere navn er allerede på plass, sier festivalens kunstneriske rådgiver Mathias Samuelsen.