Trippel Uthaug på norske scener

PÅ NORGESVISITT: Maren Uthaug (foto: Thomas Howalt Andersen.)

Den København-bosatte tegneserieskaperen, forfatteren og bloggeren Maren Uthaug legger ut på en mini-norgesturné denne uka.

Den dansk-bosatte tegneserieskaperen, forfatteren og bloggeren Maren Uthaug gjør seg gjeldende på tre arrangementer når hun kommer til Norge denne uka.

Første stopp er Deichman Bjørvika , hvor hun entrer scenen i morgen (tirsdag 29. mars) for en samtale med forfatter og forlegger Ida Fjeldbraaten. Arrangementet har tittelen «Med sans for det makabre», og det er en forfatter som er blitt kalt både pikant og umoralsk som skal møte publikum.

«Sjokkbølgjer gjennom sanseapparata»

Uthaug skaper ofte overskrifter når hun utgir bøker. Det ble det også i fjor, da hun slapp Ein lykkeleg slutt (Samlaget), en roman som hadde ingredienser som nekrofili og gravferdsritualer. BOK365s anmelder May Grethe Lerum roser håndverket, gir romanen en femmer på terningen, og mener Maren Uthaug makter «å senda sjokkbølgjer gjennom alle sanseapparata til lesaren».

I Der det finst fuglar, som utkom her på berget i 2020, ble det også diskusjoner og leserinnlegg da forfatteren tillot seg å dikte opp utbredt umoral på landemerket Kjeungskjær fyr. «Vemmelig og briljant», mente BOK365s anmelder, og trillet terningen til en sekser.

Om rotløshet

Nå er Uthaug aktuell med debutromanen sin på det norske markedet. Og sånn blei det tematiserer ifølge Samlaget oppvekst og familiehemmeligheter, og her handler det om ei samisk jente som blir dratt opp med røttene – og ikke får ha kontakt med sin egen mor.

«Uthaug har skrevet en sterk fortelling om rotløshet, Og sånn blei det er en dansknorsk debutroman som fortjener mange lesere også her til lands», mente VG sin anmelder – og trillet fram terningkast fem.

Trønder-dobbel

Etter arrangementet på Deichman Bjørvika, går turen videre til Levanger bibliotek onsdag 30. mars, der det ifølge Facebook-siden for arrangementet blir en mulighet for publikum til å bli bedre kjent med forfatteren.

Bokturneen avslutter på Litteraturhuset i Trondheim 31. mars. «Maren Uthaug samtaler her med Jan Markus Johannessen om bøkene, familien og hennes allsidige virke som humorist, hverdagsskildrer og forteller av dramatiske slektshistorier fra Trøndelag», heter det fra arrangørhold.

Uthaug er født i Kautokeino og er halvt samisk. Som 8-åring flyttet hun fra Kautokeino til Danmark sammen moren sin.