Forfatter-uro i Cappelen Damm

Cappelen Damm legger opp til ny inndeling. Det gjør flere av forfatterne urolige.

Cappelen Damm foretar i disse dager nok en organisasjonsendring, når det skjønnlitterære forleggeriet deles i to – i en såkalt litterær redaksjon, «litterær norsk og oversatt», med John Erik Riley som sjef, og en redaksjon for krim og underholdning. Sjefen for den sistnevnte avdelingen rekrutteres i disse dager, og stillingen har nylig vært utlyst.

Som en følge av dette opphører de gamle avdelingene  «krim og underholdning» og «oversatt litteratur og norsk krim». Sistnevnte avdeling har vært ledet av Anne Fløtaker (bildet).

«Nye krav til ledelse»

I en e-post fra ledelsen til forfatterne i de to avdelingene onsdag står det blant annet at dagens organisering ikke fungerer optimalt i denne sammenhengen. Målet med endringen er å styrke alle skjønnlitterære utgivelser, noe som setter «nye krav til ledelse», som det heter i e-posten.

Prosessen har skapt uro blant flere av Cappelen Damms forfattere. Denne uken mottok forlaget et brev signert atten av forlagets sentrale forfattere, som ønsket å uttrykke sin bekymring rundt omorganiseringen.

«En bekymringsmelding»

BOK365 har vært i kontakt med flere av de skjønnlitterære forfatterne som har signert brevet, som er titulert «Bekymringsmelding». Ingen av dem ønsker å kommentere dette offentlig, og et par av forfatterne er opptatt av at dette skal være en intern prosess. Cappelen Damm har vært kjent for å ha en svært lojal skjønnlitterær forfatterstall, og etter hva BOK365 erfarer innebærer brevet ikke noen trussel om at forfattere vil forlate forlaget – kun et ønske om at ledelsen tenker seg godt om.

Flere av forfatterne gir Anne Fløtaker de beste skussmål og sier at bekymringsmeldingen også gjelder en uro for at hennes posisjon. Så sent som i fjor var Anne Fløtaker sentral i forrige Cappelen Damm-omorganisering, da hun gikk inn en i ny rolle som sjef for forlagets krim-satsing. John Erik Riley ble sjef for den skjønnlitterære satsingen i Cappelen Damm, en jobb Fløtaker hadde hatt siden 2004. Før dette ledet hun redaksjonen for oversatt skjønnlitteratur.

Nobel-jubel

I forrige uke kunne Fløtaker juble over at Nobelprisen i litteratur for 2017 gikk til Kazuo Ishiguro, en forfatter hun har fulgt gjennom flere år:

– At det var Ishiguro som slo inn kom som et gledessjokk. Han har et fantastisk forfatterskap, som vi har hatt helt fra starten, sa Fløtaker etter tildelingen.

– En kreativ og spennende fase

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm har følgende kommentar til brevet fra de profilerte forfatterne:

– Cappelen Damm er i en kreativ og spennende fase med betydelig vekst innen det samlede skjønnlitterære området. Forlaget vil gjennom konstruktive og gode prosesser skape løsninger for en fortsatt positiv utvikling.