Ti på tirsdag: Ti Dickens-figurer

I hvilken Dickens-roman møter vi Miss Havisham? Det er et av spørsmålene i ukens litteraturquiz.

Han skapte de mest fantastiske typer i løpet av sitt dikterliv – med de mest fantastiske navn. I dagens Ti på tirsdag presenterer vi ti Dickens-figurer vi elsker. Eller frykter.

Han har vært død i snart 150 år, men hans litterære figurer er høyst levende fremdeles. 

 

I hjemlandet hans gis det ut bøker med navnelister og karakteristikker av alle de underlige typene Charles Dickens har hjulpet til verden. Og BBC lager stadig nye serier og filmer av bøkene han etterlot seg. Det kommer stadig nye utgaver og oversettelser også. Jeg leser f.eks. Torstein Bugge Høverstads oversettelse av Our Mutual Friend for tiden. Den er lang og kompleks, og er den siste fullføre romanen mesteren etterlot seg.

 

Dickens-Charles

 

Bradley Wiggins?

Da Bradley Wiggins – med rødt hår og svære kinnskjegg – vant Tour de France i 2012 tvitret vittige tunger at det var første gang en Dickens-karakter, med både navn og utseende intakt, vant Tour de France.

Men Bradley Wiggins er nok ingen reell Dickens-figur, selv om han både ser og høres ut som en. Men han kunne godt ha vært. Sammen med Wilkins Micawber, William Dorrit, Mr. Pumblechook, Philip Pirrip og Bella Wilfer. Eller noen av de andre fantastiske figurene Charles Dickens har gitt oss.

 

Her er ti Dickens-karakterer på tirsdag.

 

Wilkins Micawber i David Copperfield

MicawberEn av Dickens største, med mange trekk fra dikterens egen far. En ukuelig optimist, som velkledd, men akk så blakk går gjennom livet med mottoet: «Noe dukker nok opp». Og det gjør faktisk det. Til slutt.

 

Bella Wilfer i Vår felles venn/Our Mutual Friend

OurMutualFriendBare det å hete Bella Wilfer kvalifiserer nesten til en plass på listen, men Bella har mer enn bare navnet. Født fattig, men lovet rikdom – om hun gifter seg med John Harmon, som dessverre synes å være død ved bokens begynnelse, gjennomgår Bella en forandring til det veldig mye bedre i løpet av de tusen sidene eller så i Dickens’ siste fullførte roman.

 

Uriah Heep i David Copperfield

uriah heepDen sleske kontoristen som er very humble, altså veldig ydmyk, ifølge seg selv. Forsøker å lure til seg familieformuen til Davids kjæreste Agnes, men lykkes (heldigvis) ikke. Udødeliggjort av rockebandet ved samme navn hundre år senere.

 

Miss Havisham i Store forventninger/Great Expectations

2
Miss Havisham ber Estella ødelegge Pips hjerte.

En av Dickens’ mest fantastiske skikkelser, der hun sitter i sitt kråkeslått i full brudehabitt, mange år etter at hun ble sveket på bryllupsdagen. Bruker livet sitt til å ødelegge menn, gjerne gjennom sin unge assistent Estella.

 

Daniel Quilp i Den gamle antikvitetsbutikken/The Old Curiosity Shop

Quilp_by_Kyd_1889Den onde dvergen Quilp er hovedpersonen Nell og bestefarens plageånd. Men ikke bare deres. Han er grusom mot sine nærmeste og tvers igjennom ond. Det er helt til pass for ham at han drukner i Themsen til slutt. En bakgate i Dickens kjerneområde Southwark heter for øvrig Quilp Street.

 

Bill Sikes i Oliver Twist

Bill-sikesFins det noe ondere enn Bill Sikes? Det måtte i så fall være huronen Magua i Den siste mohikaner. Disse to gjorde i hvert fall det de kunne for å frata denne skribent nattesøvnen da han var litt yngre. Bill er helerkongen Fagins onde hjelper, men selv Fagin er redd for Bill. Når han til slutt dreper kjæresten Nancy er det nesten ikke til å bære. Dør på særdeles spektakulært vis mot slutten av boken.

 

Joe Gargery i Store forventninger/Great Expectations

gargery
Joe og Pip før Pip blir «fin».

Fattige Joe er gift med hovedpersonen Pips søster, og et tvers igjennom godt menneske. Elsker Pip helt uforbeholdent selv om denne distanserer seg fra sitt opphav og blir «fin». Bipersonen og farsfiguren Joe står fjellstøtt gjennom forventninger, klatring og fall. En sann helt.

 

Fagin i Oliver Twist

Fagin_from_Oliver_Twist
Fagin venter på å bli hengt

Skurke«pappaen» til Oliver, Dodger og de andre. En sleip heler som får ungene til å stjele for seg og går i galgen til slutt. Men ikke før han har skremt livet av lille Oliver for siste gang, da denne besøker ham på dødscellen. Litt snillere i musikalen «Oliver» enn i boken.

 

William Dorrit fra Lille Dorrit

220px-Little_Dorrit_VHSFaren til Amy Dorrit har tilbragt så lang tid i gjeldsfengselet Marshalsea i London at alle de voksne barna hans er vokst opp der. The Father of the Marshalsea, som han kalles, er en desillusjonert, men snill og fortvilet far for Amy og søsknene. Figuren bygger visstnok delvis på Dickens’ egen far som også satt i Marshalsea en periode. Og en dag arver gamle Dorrit penger …

 

Sydney Carton fra To byer/A Tale of Two Cities

CC_No_06_A_Tale_of_Two_CitiesCarton er den altoppofrende helten i romanen, som foregår i London og Paris under den franske revolusjonen. Han er den ulykkelige, men dyktige engelske advokaten som elsker Lucie Manette og går frivillig i giljotinen for å redde den franske aristokraten Lucie skal gifte seg med. Cartons siste ord på skafottet: «It is a far, far better thing that I do, than I have ever done; it is a far, far better rest that I go to than I have ever known.»

 

Les også: Ti klassiske kjærlighetspar  

Les også: En setning for evigheten

Les også: Ti barndomsfavoritter på tirsdag