Ti barndomsfavoritter på tirsdag

Det er få bøker du husker like godt som dem du leste da du var barn.

 

Under er et knippe barndomsfavoritter hvorav mange kan leses igjen og igjen – selv når du er blitt voksen!

 

1. Brødrene Løvehjerte (Astrid Lindgren)

Blant Astrid Lindgrens mange fantastiske barnebøker er dette en av de alle ypperste. Også kronprinsesse Mette-Marit har pekt på denne som sin absolutte favoritt fra barndommen. Brødrene Løvehjerte er den spennende historien om Kavring og hans elskede storebror Jonatan som må kjempe mot den onde Tengil og dragen Katla i dødsriket Nangijala. Brødrene Løvehjerte er kort sagt en uendelig vakker fortelling hvor Astrid Lindgren berører mange av livets store spørsmål. Ingen over, ingen ved siden!

 

løvehjerte

 

2. Kjerringa som ble så lita som ei teskje (Alf Prøysen)

Fortellingene om Teskjekjerringa fikk vi både gjennom Barnetimen for de minste og i bokform. Kjerringa ble alltid lita som ei teskje i de mest upassende situasjoner, men hun sto aldri fast – til tross for sin noe upraktiske størrelse.

 

teskjekjerringa

 

3. Det vesle huset på prærien  (Laura Ingalls Wilder)

Denne boken ga et lite innblikk i en fremmed verden og en annen tid. Jeg følte at jeg var med på lasset da nybyggerfamilien Ingalls brøt opp fra det vesle huset i den store skogen og dro mot vest. Her slo de seg ned og bygde seg et lite hus midt ute på den store prærien – med de utfordringene det innebar. Boken er basert på forfatterens eget liv, og bøkene ble også filmatisert for TV.

 

 Detveslehuset

 

4. Skyggen over steinbenken (Maria Gripe)

En mørk høstkveld dukker en ny tjenestejente opp hjemme hos Berta og hennes familie. Men Carolin er ikke som andre hushjelper de har hatt. Så hvem er hun egentlig? Den eneste ledetråden Berta har, er Carolins interesse for et av bildene i familiealbumet i huset. Når Berta skal se nærmere på det fotografiet Carolin er så opptatt av, er det forsvunnet… Spennende og mystisk bok, som var særdeles vanskelig å legge fra seg. Den første i en serie på fire.

 

skyggen

 

5. Den hemmelige hagen (Frances Hodgson Burnett)

Denne klassikeren handler om lille Mary som blir foreldreløs og sendt til Yorkshire i England for å bo hos en onkel. Han er uvennlig og dyster etter at kona hans døde. Han er så trist at han nekter alle å gå inn i det som blir kalt «den hemmelige hagen». Colin, den sykelige sønnen, vil han heller ikke se. Men Mary finner seg ikke i å være innestengt på herregården i all evighet. Hun finner nøkkelen til hagen, og dette blir begynnelsen på en rekke forandringer i livet hennes.

 

Denhemmeligehagen

 

6. Røvet av vikinger (Torill Thorstad Hauger)

Første bok i Torill Thorstad Haugers serie fra vikingtiden handler om de irske barna Sunniva og Patric, som bor like ved et kloster i en fredelig del av Irland. En dag kommer et skip inn mot kysten, et skip fylt av fremmede krigere fra nord. Vikingene brenner klosteret, dreper noen av munkene og røver med seg kostbare skatter. Folk flykter i blind redsel, men Patric og Sunniva blir tatt til fange …

 

Røvetavvikinger

 

7. Ridder av søppelkassa (Bjarne B. Reuter)

Bertram og brødrene hans i København blir via den ytterst tvilsomme onkel Georg blandet inn i både det ene og andre. I denne elleville boken prøver onkel Georg seg som industrispion, og han er ikke snauere enn at han bruker nevøene som mellommenn mellom seg og skurkene. Boken byr på både action, humor og en heseblesende jakt gjennom København en nyttårsnatt. Her var det ikke langt mellom latterkulene!

 

Ridderavsøppelkassa

 

8. Åtte små, to store og en lastebil (Anne-Cath. Vestly)

Av Anne-Cath. Vestlys mange herlige skikkelser velger jeg meg mormor og den mangfoldige familien hun er en del av. Mor, far og de åtte ungene bor på ett rom og kjøkken i den store byen. I første etasje bor Hulda Nedenunder, og på fortauet utenfor huset står lastebilen til far. En dag kommer mormor på besøk. Det er første gang hun er i byen, og det byr på utfordringer.

 

Mormorogdeåtte

 

9. Løven, heksa og klesskapet (C.S. Lewis)

Nok en klassiker som fortjener en plass på lista over barndommens favoritter. Gjennom et gammelt klesskap kommer Lucy, Edmund, Susan og Peter seg til Narnia for første gang. I Narnia hersker den mektige og onde Heksa Hvit i evig vinter med snø og is. Sammen med løven Aslan tar de fire barna opp kampen mot heksa.

 

 Narnia

 

10. Trollvinter (Tove Jansson)

Mummifamilien går i hi om vinteren, men en vinter våkner Mummitrollet i januar og får ikke sove igjen. Det blir begynnelsen på et vintereventyr hvor Mummitrollet sammen med Too-tikki og lille My gjør seg mange nye erfaringer. En trolsk og vakker bok – som godt kan leses igjen i voksen alder.

 

Trollvinter