Ti fra bokhøsten – og sensommeren.

I dagens Ti på tirsdag: Ti lesverdige fra sommeren og høsten (og et par litt eldre).

Bokhøsten er travel. Her i BOK365 skriver vi om bøker, men vi leser ganske mye også. I dagens Ti på tirsdag: De ti siste skjønnlitterære norske fra nattbordet og godstolen til BOK365s Atle Nielsen. Dette er ingen tradisjonelle anmeldelser, men litt synsing er det jo.

 

 

Ketil Bjørnstad: Verden som var min – Syttitallet

9788203360817(2016) Aschehoug, 795 sider

Bjørnstad fortsetter å fortelle om sitt liv som Ketil Bjørnstad – og om viktige hendelser innen film, musikk, politikk og romfart på syttitallet.

 

Denne andre boken i serien er en panegyrisk hyllest til den eldre vennen Ole Paus, og det er kostelig lesning. Unge Ketils møter med Oles voksne venner er strålende beskrevet. Spesielt møtet med en tørst Jens Bjørneboe hjemme hos Paus og hans daværende samboer Henny Moan. Litt mye om dyrkingen av ungdomsforelskelsen han aldri fikk, ellers veldig ok.

 

Erik Fosnes Hansen: Et hummerliv

9788202425036(2016) Cappelen Damm, 384 sider

 

Om 14-åringen Sedd, som bor på besteforeldrenes høyfjellshotell og ser sin verden gå i oppløsning uten at han evner å gripe inn. Det er Sedd som forteller historien, men han har nok ikke oppfattet alt helt korrekt. Morsom og trist, og (selvfølgelig) velskrevet fra en mesters hånd.

 

Gert Nygårdshaug: Budbringeren

(97882025212022016) Cappelen Damm, 381 sider

 

Skarphedin Olsen er her igjen. Det vil si: Han er ikke her – han er på fisketur i Østerdalen, der noen lysfenomen i UFO-klassen trekker til seg både folk og forskere. Skarphedin vil helst fiske, men blir mot sin vilje dratt inn i historien, som selvfølgelig også involverer hans gourmet-nevø Fredric Drum. Forelsket blir han også, gamle Skarphedin. Trivelig.

 

 

Tomas Espedal: Året

9788205495678(2016) Gyldendal, 207 sider

 

Han skriver så fint. Om å rømme, og å gå, om å bo på hoteller og pensjonater, om å reise på cruise. Og om å drikke vin. Og han skriver om kjærlighet og ikke minst kjærlighetssorg. Blir visst aldri helt ferdig med det sistnevnte.

 

 

Ida Løkås: Til bølgene

9788241912849(2016) Vigmostad & Bjørke, 174 sider

 

Dette er fortellingen om Zahl, som bor på en øy og helst vil fortsette med det. For mange år siden var han utsatt for en ulykke og går med stokk. Dessuten gomler han smertestillende tabletter. Helt til de nye legen på stedet begynner å stille spørsmål. Samtidig kommer ungdomsforelskelsen Kathrine tilbake til øya.

Vemodig, vakker, lett og fin stemningsskaper.

 

 

Anne B. Ragde: Alltid tilgivelse

9788249516964(2016) Lydbok lest av Anders T. Andersen. Oktober/Lydbokforlaget, 8 timer 9 min.

 

Så kom det en bok til om Neshov-folket. Heldigvis. Eller kanskje ikke? Det var litt stusselig at det gikk som det gikk i den forrige, som skulle være den avsluttende boken. Trodde vi. Og kanskje Ragde selv også.

Men nå: Torunn skipper megleren sin og Erlend og Krumme får barn. Men det er Margido som er sjefen i denne boken. Den livredde og trauste begravelsesagenten tør opp så det holder i Alltid tilgivelse, og selv om boken er litt enkel, etterlater den både smil og en viss lettelse. Dette kan gå …

 

 

Finn Bjørn Tønder: Sistesoldater

9788271288716(2016) Bodoni forlag, 231 sider

 

Min gamle venn og kollega i bergenspressen har skrevet en bok om seg selv og to andre venner fra den helbergenske buekorpsbevegelsen. Vi følger disse tre gjennom livet, og uinnvidde vil få et fint innblikk i hva denne spesielle bevegelsen står for gjennom disse tre. Hvorav den ene blir skipsreder, den andre hardtslående journalist og den tredje et tørst, men godt og verdifullt menneske.

Journalist Tønder er blitt skjelt ut av Knausgård i Min kamp og Espedal i Bergeners. Her kommer hans versjon.

 

 

Øystein Wiik: Casanovasyndromet

9788203354847(2013) Lydbok, lest av forfatteren. Aschehoug/Lydbokforlaget, 10 timer, 41 min.

 

Ingen kan beskrive smertefull død og perverse drapsmetoder som Øystein Wiik. Nå er det heltinnen Cathrine Prices påtroppende ektemann som plutselig blir borte. Han dukker opp igjen i Venezia, under sitt nye navn Joachim Nyhus og viser seg å være en moderne Casanova av det dødbringende slaget. (Joachim Ny-hus = Ciacomo Casa-Nova, ikke sant?) Litt vel voldsom i all sin bestialitet.

 

 

Sidsel Dalen: Dødelige dråper

dc3b8delige-drc3a5per(2011) Lydbok, lest av Line Verndal.  Aschehoug, Lydbokforlaget, 10 timer, 15 min.

Om en norsk ingeniør som vil tjene raske penger i Amazonas. Og om en gategutt som vil bli fotballproff. Og om en journalist som vil gjøre sitt livs skup. Og mye mer. Kjærlighet, politikk, pengebegjær og presseetikk i skjønn forening i denne thrilleren med mange personer og synsvinkler.

 

 

 

Leser nå:

Selma Lønning Aarø: Hennes løgnaktige ytre

9788202527471(2016) Cappelen Damm,  301 sider

 

Så er jeg godt i gang med Selma Lønning Aarøs allerede kritikerroste kunstnerroman om Hamsuns påståtte «stalker» Anna Munch, fortalt av Annas datter Signe Munch. Et innblikk i et ukjent kunstnerliv og kunstnerens forhold til den verdensberømte dikteren. Svært lovende så langt.

 

Les også: Ti på rad

Les også: Ti Dickens-figurer på tirsdag

Les også: Ti tips til påskekrimmen

Les også: Ti Hamsun-skikkelser på tirsdag