Ti bøker for deg som ikke er ferdig med OL

Trist for at OL er over? Her er ti bøker om vintersport du kan trøste deg med.

Vinter-OL er over, og det er fire år til neste gang. Men det er ingen grunn til å deppe, for vintersporten kan jo også oppleves i bokform.

Her er ti bøker om vintersport vi kan trøste oss med:

Svein Tore Bergestuen: Aamodt og Kjus: 35 år som konkurrenter. Og brødre. (Kagge)

To helt ulike gutter vokste opp og ble verdens beste alpinister. I denne boka får vi et helt spesielt innblikk i forholdet mellom to giganter i norsk idrettshistorie. Men det er også historien om fire unggutter som alle skulle bli best i verden. Og hvorfor to ble det.

 

Thor Gotaas: Før og etter Wirkola (Gyldendal)

1940 til 1990 var hoppsportens gullalder i Norge, hvor mange unge drømte om å bli hoppstjerner mens de trente de i tusenvis av hoppbakkene i Norge. Før og etter Wirkola presenterer de kjente og ukjente historiene om alle stjernene – Bjørn Wirkola, Toralf Engan, Torgeir Brandtzæg, Roger Ruud, Per Bergerud og mange andre.

 

Kjell Ivar Petterson: OL og VM på ski(Dreyers)

Kjell Ivar Petterson tar leseren med fra Chamonix 1924 til Sotsji 2014, hvor han ser nærmere på alle OL og VM. Her finner du resultater og informasjon fra samtlige 61 offisielle mesterskap – og et annulert. Boken legger vekt på å fortelle hva som skjedde, historiene bak resultatene.

 

Lars Backe Madsen: Gullracet. Medaljer, makt og mystikk i norsk langrenn(Gyldendal)

Madsen stiller spørsmålet om hvordan Norge ble verdens best langrennsnasjon. Her starter vi i Calgary-OL hvor slagplanen ble lagt. Vi blir kjent med feidene, skiklubbene og ikke minst de mest kjente idrettsheltene som Dæhlie, Ulvang, Bjørgen og Johaug.

 

Bodil Stenseth: Sonja Henie. Kvinne på is (Pax)

Kunstløper, skuespiller, kunstsamler. Sonja Henie er en av de mest interessante skikkelsene i norsk vinteridrett. Stenseth ser nærmere på damen bak de 27 mesterskapstitlene og 3 OL-gull og elleve Hollywood-filmer.

 

Morten Stokstad: Norges 100 største sportsøyeblikk (Kagge)

En jury bestående av Arne Scheie, Kjetil André Aamodt, Cathrine Sandnes har kåret Norges hundre største idrettsøyeblikk gjennom tidene. I denne praktboken finner du de hundre øyeblikkene, fortalt på en helt ny måte. Hvert øyeblikk er ledsaget av ikoniske bilder, som bringer minnene tilbake.

Gudmund Skjeldal: Nestbest. Ei personleg idéhistorie om bronse, sølv og gull (Cappelen Damm)

Gudmund Skjeldal fikk andreplass på femmila i Holmenkollen 1993 etter å ha ledet fram til siste kilometeren. Med dette skiløpet som rammefortelling gir han oss en personlig inngang til historien om gull, sølv og bronse.

Klaus Eriksen: Botta– en fortelling om Bjørn Skaare (Bodoni)

Biografien om ishockeyspilleren Bjørn «Botta» Skaare er historien om en av Norges største lagidretts-utøvere gjennom alle tider. Her får leserne vite mer om Botta fra oppveksten på Kalbakken helt til hans altfor tidlige død som 30-åring. Dette er også en beretning om norsk idrett de siste femti år.

 

Thorkild Gundersen: Hva jeg snakker om når jeg snakker om langrenn (Gyldendal)

Thorkild Gundersen er forfatter, birkebeiner og ivrig skiløper på sin hals. Han forsøker å finne ut hvorfor man er så veldig glad i å gå på ski. Han har tatt med seg flere kjente skikkelser på tur for å finne ut hva de snakker om når de snakker om langrenn. Med på tur er blant annet Vegard Ulvang, Thor Gotaas, Kjetil Rolness og Petter Northug.

 

Thor Gotaas: Femmila (Gyldendal)

Femmila er den ultimate manndomsprøven innen langrennssporten. Thor Gotaas trekker de lange linjene i femmilas historie fra 1888, da den første femmila ble arrangert.

 

 

 

(Hovedfoto: Riksarkivet / Wikimedia Commons).