Mette Karlsvik blir festivalsjef

Forfatteren Mette Karlsvik blir ny leder for Norsk sakprosafestival i Oslo.

– Med hennes erfaring som forfatter og festivalarrangør og brede kunnskap om sakprosa går festen en trygg framtid i møte. Vi hadde det privilegiet å ha mange gode søkere denne gangen, men vi er helt sikre på at vi har gjort det riktige valget. Vi gleder oss til festival, sier NFFs generalsekretær Tore Slaatta.

20. oktober i år arrangerer Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforeningen den sjette sakprosafestivalen på Litteraturhuset i Oslo. Litteraturfesten er godt etablert som en av høstens store litterære begivenheter, og samlet i fjor nærmere 2000 publikummere. Mette Karlsvik tar nå over etter Ida Skjelderup, som har ledet festivalen i to år.

Vil beruse

– Jeg har tenkt å beruse, sier Karlsvik, som ser veldig frem til festivalarbeidet.

– Jeg vil at folk skal kjenne beruselse gjennom å ha tilegnet seg ny kunnskap. For det er visstnok slik at hjernen utskiller endorfiner når de tilegner seg ny kunnskap, et menneske blir lykkelig når det har lært noe nytt. Og det er dit jeg har tenkt å komme, sier Karlsvik, og legger til:

– Vi vil også se på ulike konsept rundt arrangement. Kan det være at det er mulig å få til andre ting enn de tradisjonelle paneldebattene og foredragene? Kan formidling av sakprosa komme i andre former? En sakprosalyrisk opplesning, kanskje. En mikrokonsert med konsonantpop? Men jeg har ikke tenkt å si noe om programmet ennå, men jeg har begynt å tenke og forme. Det blir en stedsspesifikk fest, bruket huset for det som har vært.

– For det det er verdt, mener du?

– Nei, for det det har vært. Husk at Oslo lærerhøgskole var i lokalene tidligere, sier Karlsvik med et ordspill-lurt smil.

Støttespillere

Nå skal tida framover brukes til research, studere forlagenes utgivelseslister, og å tenke på små og store navn.

– Heldigvis har jeg også med meg frilansutvalget i NFF som støttespillere i programmeringen og utformingen. Jeg gleder meg! Mitt forbilde i arbeidet er min 15 uker gamle baby Else. Hun er en fantastisk sjef. Hun identifiserer behovet umiddelbart og roper klart og tydelig ut hva hun ønsker, sier Karlsvik.