Språkprisen til Ivo de Figueiredo

Forfatteren Ivo de Figueiredo får Språkprisen for 2016. Prisen er Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa.

Ivo de Figueiredo får prisen for de to bøkene ord/kjøtt. Norsk scenedramatikk 1890-2000 (2014) og En fremmed ved mitt bord (2016).

 

Språkprisen deles ut annethvert år for bokmål og nynorsk, og i år går prisen til bokmålsforfatteren Ivo de Figueiredo. Språkprisen blir gitt for enkeltverk eller produksjoner fra de siste fem årene og kan gå til personer eller institusjoner. Ivo de Figueirodo for altså prisen for sine to seneste bøker.

– Ivo de Figueiredos språk er sanselig, billedskapende og rikt, og tekstene er gode å lese, enten de handler om norsk dramatikk eller om dramatikken i flere måter å være norsk på. Juryen gleder seg over at det er så mange som skriver norsk så det spruter. De skriver mye, og de skriver godt. Juryen har ikke hatt noe lett arbeid med å velge blant de mange gode sakprosaforfatterne vi omgir oss med, sier leder for juryen, Kjartan Vevle.

I tillegg til Ivo de Figueiredo var Bjørn Godøy, Tore Rem og Erika Fatland på kortlista til årets språkpris.

 

«Mot til å være subjektiv og personlig»

Juryen for Språkprisen har bestått av Aina Basso, Toril Opsahl, Morten Strøksnes og Kjartan Vevle.

I sin begrunnelse fremhever juryen blant annet at «årets prisvinner gir ut sine tekster mellom to permer og i avisformat. I avisformatet fungerer han som kritiker, noen ganger med snert, men alltid med grundighet og respekt for forfatteren. Han er kjent for de store, ambisiøse monografiene.

Som historiker og som forfatter håndterer han mye kunnskap som skal formidles til en bred leserskare. Samtidig skriver han den gode historien om det lille, som skaper nysgjerrighet og interesse. Prisvinneren har mot til å være subjektiv og personlig. Det er aldri tvil om hva han mener, og hvilke tanker han vil formidle. Han har temperament og vekker følelser, og er ikke redd for å utlevere seg selv og andre».

 

Prisen er på 100 000 kroner og et grafisk trykk.