Karin Smirnoff har hatt storsuksess med trebindsverket om Jana Kippo, som har solgt over en halv million bøker. Nå venter en annen stor jobb.
Karin Smirnoffs litteraturdebut ble i Sverige nominert til Augustprisen, og bøkene er solgt til en rekke andre land – og skal smis om til TV-serie.
Også familien til den avdøde forfatteren Stieg Larsson har latt seg imponere. Smirnoff er rett og slett forfatteren som har fått oppdraget med å ta over stafettpinnen etter David Lagercrantz – og bringe den såkalte Millennium-serien videre.
– Jeg er jo romanforfatter og ikke krimforfatter, så det er en viss forskjell. Men jeg liker å skrive spenning – på en litterær måte. Det er kanskje min fordel i dette prosjektet. Ettersom jeg har fått utgi fire romaner vet jeg også at jeg behersker formen, sier Smirnoff til NTB om oppdraget, og legger til:
– I likhet med Stieg Larsson har også jeg et samfunnsengasjement, et sinne. Det kommer sikkert til syne i Millennium-trilogien min også.
Smirnoff planlegger å ta med seg miljøer hun kjenner godt fra Nord-Sverige når hun skriver videre på romanuniverset Stieg Larsson grunnla.
– Jeg bor der, og synes det er en utrolig interessant del av verden. Lisbeth Salander og Jana Kippo har også likheter, og jeg liker dem begge veldig godt, fortsetter hun til NTB.
I Vi dro opp med mor, som utkommer i norsk språkdrakt tirsdag 26. april, må tvillingene Jana og Bror dra til morens hjembygd Kukkojärvi for å begrave henne.
«De har arvet barndomshjemmet hennes og blir snart klar over at denne bygda er ganske annerledes. De fleste innbyggerne lever etter strenge religiøse regler, og forbudene er mange», melder forlaget om handlingen.
Det var etter Bror-boka at det sto klart for Smirnoff at hun ikke var ferdig med historien om Jana.
– Jeg ville fortsette å undersøke livet hennes, forklarer forfatteren – som understreker at Jana og Bror er fiktive personer.
– Men jeg låner ut hendelser fra mitt eget og andres liv for å kunne beskrive noe troverdig, sier hun videre.
– Jeg forsøker å skape en balanse mellom det mørke, det humoristiske, det krasse og det lyse. Selve miljøene føles kjent for meg på mange måter. Landsbygda, kulde, snø og den slags. I Sverige har bøkene blitt livlig diskutert. Alt fra språket, til handlingen og det politiske perspektivet er mye omtalt.
Hun ser ikke på Vi dro opp med mor som en bare mørk roman.
– Det er jo tragikomisk, på en måte. Personlig tror jeg at det er lettere å lese mørke fortellinger dersom de balanseres med humor, slår hun fast.
– Hvilke tanker og følelser håper du vi sitter igjen med etter endt lesing, Smirnoff?
– Boken bygger jo på Jana Kippos erfaringer og relasjoner. Jeg håper at leserne får noe ut av hennes resonnement – av menneskene som befolker boken og av miljøet som kanskje ikke er så vanlig. Den handler jo både om religiøs fanatisme, vold og misbruk. Men også om kjærlighet, evnen til å elske og om vennskap. Eventyr, kompliserte relasjoner og mot er andre stikkord.
På spørsmål om hva som var mest utfordrende med å skrive denne romanen, svarer hun:
– Det vanskeligste er alltid å forsøke å finne smertepunktene hos seg selv for å kunne formidle dem videre gjennom karakterene.