Sikrer seg Eika

Foto: Nordisk Råd

Gyldendal har sikret seg vinneren av Nordisk Råds litteraturpris Jonas Eika.

– Vi er kjempeglade og ikke så lite stolte over at Jonas Eika har ønsket seg Gyldendal som sitt norske forlag. Vi er helt besatt av Efter solen her på huset og vi snakker om tekstene ved enhver anledning. Eika er en mesterlig forteller med et usedvanlig repertoar og et brennende engasjement. Han er leken og alvorlig, vakker og grotesk – og kompromissløs i sin utforskning av sjangerkonvensjonene. Hans drøftinger av menneskets behov for mening og tilhørighet er i verdensklasse, sier sjefredaktør for oversatt, Cathrine Bakke Bolin.

Danske Jonas Eika (f. 1991) mottok Nordisk råds litteraturpris tidligere i år for Efter solen, som den yngste vinneren i prisens historie. Han forsøkte i denne sammenheng også å få med alle de øvrige nominerte på en politisk demonstrasjon under festkvelden.

Nå har Gyldendal sikret seg rettighetene til den kritikerroste novellesamlingen – og den kommende romanen.

Kommer i august

Efter solen kommer på norsk i august og i Kyrre Andreassens oversettelse.

Jonas Eika er en dansk skjønnlitterær forfatter. Etter å ha gått på Forfatterskolen i 2015 debuterte han samme år med romanen Lageret Huset Marie. Han mottok Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for boken i 2016. I 2018 ga han ut sin andre bok, novellesamlingen Efter solen. For denne boken fikk han Michael Strunge-Prisen, Den svære Toer og Montanas Litteraturpris i 2018.