Ville ha med alle på politisk aksjon

Foto: Nordisk Råd

Jonas Eika sjokkerte noen med sin takketale, men opprinnelig ville han ha med alle de nominerte på en aksjon.

Forfatteren Jonas Eika både forarget og gledet i Konserthuset i Stockholm da han mottok Nordisk råds litteraturpris 29.oktober. I sin tale langet han ut mot den danske statsminister Mette Fredriksen, som satt i salen.  Her kan du lese hele talen der forfatteren blant annet sier:

Jeg taler til den danske statsminister, (som også sidder i denne sal). Mette Frederiksen, som står i spidsen for et socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker.

Den unge prisvinnerens tale var en snakkis på festen etterpå, men det begynte også å svirre rykter om en epost han hadde sendt ut til alle de nominerte i klassen for skjønnlitteratur der han ba dem om å bli med på en aksjon, et politisk opprop om flyktninger og temaene han berørte i sin omstridte takketale.

BOK 365 kjenner til grove trekk i eposten. Den er lang og har en hardmdirrende stil om det som ligger ham på hjertet. Eika fikk liten respons fra de andre nominerte på forslaget om å benytte festkvelden til en felles politisk demonstrasjon.

 – Giver ikke interviews

INGEN KOMMENTAR: Eldrid Lunden.( Foto: Cato Lein)

Når vi endelig får tak i Jonas Eika, svarer han: «Tak for interessen, men jeg giver ikke interviews for tiden» og gjentar svaret når vi spør hva han ville oppnå med initiativet.

BOK365 har snakket med Norges to nominerte, Eldrid Lunden og Jan Grue. Ingen av dem vil kommentere selve eposten, men Jan Grue sier:

– Jeg synes det står stor respekt av å gi et ganske

INGEN KOMMENTAR: Jan Grue. Foto: Anne VAleur

betydelig prisbeløp til et veldedig tiltak.

Jonas Eika ga prispengene, 350.000 danske kroner, til organisasjoner som hjelper barn på Udrejsecenter Sjælsmark, en leir for asylantfamilier som er utvist fra Danmark. Han kaller det en «omfordeling» av midler.

Les også anmeldelsen av vinnerens novellesamling Efter solen.