Klart for årets framsnakkere

FRAMSNAKKING: Se hva Harald Ofstad Fougner trekker frem blant egne og andres skjulte bokskatter.

Vi ruller i gang det som pleier å være blant årets mest populære spalter: Dagens framsnakker. BOK365s førjulsoppgave består i A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Vi er – særlig på del A – nådeløse på at man bare får velge én bok.

Om besettelse og begjær

Første mann ut i år er Harald Ofstad Fougner, markedssjef i Gyldendal Litteratur. Han skal gjøre det vanskelige valget blant forlagshusets mange utgivelser.

– Det er ikke lett å velge ut bare én. Få bøker får den oppmerksomheten de fortjener, men en bok jeg virkelig har lyst til løfte fram er Jeg kaller deg Pjotr av Hanne Ramsdal. Det er en utrolig god bok om besettelse og begjær, om roller og tiltrekning. Og om kostnaden ved å miste seg selv i en annen. Alle som kjenner til Sissel Grans begrep om hekt, og dens utmattende form for forelskelse, vil gjenkjenne dette hos hovedpersonen Lone. Denne burde ligge under juletrærne til alle som er interessert i relasjoner når de blir på sitt mest intense, sier Harald Ofstad Fougner.

Skarpe samtidseventyr

For å finne bokskatten hos et annet forlag, beveger han seg rundt hjørnet i Universitetsgata:

– Hos andre forlag er det jo litt lengre mellom perlene, sier han spøkefullt. – Men jeg har lyst til å trekke fram boka Ekte kvinner har kropper av Carmen Maria Machado, utgitt på Solum. Litt ambivalent til oversettelsen av selve tittelen, men det er en av de beste og mest originale bøkene jeg har lest de siste årene. Et knippe skarpe samtidseventyr. Den kan jeg virkelig anbefale.