Torsdag åpner Boksalongen på Litteraturhuset i Bergen. Eid og drevet av huset.
Et litteraturhus uten bokhandel? Ikke nå lenger. Nå kan du kjøpe både nye og pent brukte bøker i Bergen – og utvalget bestemmer de helt selv.
Litteraturhuset i Bergen er halvannet år gammelt, og det siste året har huset stått uten en skikkelig bokhandel. Norli vurderte å drive, Tanum gjorde det en stund før de takket for seg. Nå har huset selv tatt ansvar. Fra i morgen av er Bergens eneste uavhengige, kjedeløse bokhandel et faktum.
– Det har vært vanskelig å akseptere at det ikke finnes en bokhandel i et litteraturhus, sier daglig leder Kristin Helle-Valle ved Litteraturhuset i Bergen.
– En sjanse å ta
Boksalongen AS eies og drives nå av stiftelsen Litteraturhuset, men lokalet skal ikke være bare bokhandel. Det er i tillegg Litteraturhusets resepsjon. Og det har vært, og skal fortsette å være, til fri disposisjon for kundene enten de kjøper bøker eller ikke. Sittegruppene i salongen og i Fosse-stovo innenfor egner seg godt både til en lesestund og en kaféprat. Lokalene benyttes også til arrangementer på kveldstid.
Og nå er det altså bokhandel igjen etter ett år med «bokhandel på sparebluss», med svært begrenset utvalg. Hva får Helle-Valle til å tro at de selv kan drive en bokhandel der Norli og Tanum ga opp?
– Hvis noen skulle klare å drive en uavhengig bokhandel så må det være i forbindelse med et litteraturhus, sier hun. – Det er en sjanse å ta, men vi må bare prøve. Vi har jo et publikum på huset, et trofast og interessert publikum som vil påvirke utvalget i Boksalongen.
Kvalitetsbevisste kunder
Daglige ledere i Boksalongen blir Jenny Sulland, med bakgrunn fra flere ARK-bokhandeler, og Ane W. Wathne som tidligere har jobbet i Norli og Studia. De forteller at butikken vil ha 1000 til 1200 titler i oppstarten, og forsøke å utvide etter hvert. Og de gleder seg stort til å ta fatt på oppgaven.
– Å få være med og starte og drive en bokhandel som dette gir oss mulighet til å lære masse om bokhandeldrift og om å drive selvstendig i en bransje der det nå er veldig få selvstendige aktører. Vi står helt fritt til selv å prege bokhandelen og tilpasse den helt individuelt etter kundene, sier de to. – Det er spennende, takknemlig og givende fordi publikum og kunder her ofte er meget litteraturinterresserte, kunnskapssøkende og kvalitetsbevisste.
Liten fortjeneste
Men i en tid der også kjedene sliter med økonomien, og lesebrett og e-bøker tar større og større del av markedet, hvordan skal en liten og uavhengig bokhandel som dette være liv laga?
– I utgangspunktet håper vi på å drive i null eller med litt fortjeneste, sier Ane W. Wathne. – Det er ingen som gjør dette for å bli rike, men derimot for å skape et helhetlig og godt tilbud til Litteraturhusets besøkende. Det kan også hende vi kan bidra positivt til mangfoldet i bokhandeltilbudet i Bergen ved å tilby et litt annet utvalg enn de kjedestyrte bokhandlerne. Hvis driften går bra med de forutsetningene som gjelder nå, tar vi det først og fremst som et tegn på at vi gjør ting riktig og at det er behov for Boksalongen på Litteraturhuset og i Bergen.
Boksalongen åpner torsdag 14. august.
Les også: Speeddating for forfatterspirer
Les også: Ett år og fullvoksen