Brød og sirkus i Stortingsgata

Få forlag har vist større kommersiell teft enn Kagge de siste årene. Det stopper neppe med årets høstliste.

Det er både høyprofilerte og nådeløse nordmenn å finne på Kagges høstliste.

– I 2013 viste Forleggerforeningens bransjestatistikk at Kagge Forlag og datterselskapet J. M. Stenersens Forlag ble Norges største forlag for norskprodusert sakprosa. Dette er en posisjon vi ønsker å bevare, fastslo forlagssjef Anne Gaathaug under tirsdagens godt besøkte høstpresentasjon i forlagets lokaler i Stortingsgata.

 

200 år på 200 sider

Og det er en rikholdig høst-bukett forlaget kan presentere innenfor parade-sjangerne «dokumentar, historie og biografi». For å nevne en liten håndfull: Journalist Knut Lindh nøster trådene etter sivilingeniør og varsler Jan Wiborgs fall ut av et hotellvindu i København for tjue år siden i Hvem drepte Jan Wiborg? Jon Gangdal tar for seg kvinnemishandling i Den usynlige krigen. Frank Aarebrots berømte 200 minutter lange foredrag om de siste 200 årene, har havnet mellom to permer (200 sider, selvsagt).

To høyprofilerte norske menn blir portrettert av Ståle Wig (om Jonas Gahr Støre i Jonas – en politisk buografi) og Gunnar Stavrum om Petter Stordalen i Sirkus Stordalen.

 

Nådeløse nordmenn

Utenriks får den behørig kritikerroste Svetlana Aleksijevitsj og hennes Krigen har intet kvinnelig ansikt følge av Erika Fatland (Sovjetistan – en reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan) og Ingrid Brekke (Da øst ble vest – livet i Europa etter kommunismens fall).

Eirik Veum avslutter i år sitt store verk om de tyskvennlige nådeløse nordmenn fra 2. verdenskrig. Tidligere har han tatt for seg statspolitiet og hirden. I det tredje og avsluttende bindet vil Veum ta for seg de norske medlemmene av Gestapo. Tittelen på boken blir Nådeløse nordmenn. Gestapo 1940 – 1945.

 

Språkmagi

I det hele tatt virker forlaget svært bevisste på å følge opp sine suksesser systematisk – enten det dreier seg om Dustedagboka eller Jørn Lier Horsts krimbøker for yngre lesere. Forlagets storselger Mattemagi av Håvard Tjora følges opp av Leksehjelp i matematikk av samme mann.

Tjoras bøker får  en «halvsøster» i Helene Uris Språkmagi – med morsomme språklige fakta og oppgaver:

– Boken kan passe for flere aldersgrupper, men kjerneleserne er kanskje de fra 10 til 12-13 år, sier Helene Uri.

Apropos språk: Fjorårets storselger, Yann de Capronas Norsk etymologisk ordbok, følges opp av Kjærlighetens etymologi av samme forfatter.

 

Promp og prakt

Intet mindre enn fire (!) bøker om 5:2-dietten, to om øl og to prompebøker er å finne på Kagges liste. Listen inneholder ikke bare promp, men også prakt. Selv om det ikke er sistnevnte kategori Kagge har satset mest på opp gjennom årene, finner man også flere kulinariske bokutgivelser på årets liste. Dessuten kåres Norges 100 største sportsøyeblikk.

Det er også rom for et rikt dyreliv på høstlisten, som favner både menneskets beste venner og uvenner: hunder, fugler, bier, flått og brunskogsnegler.

 

Sikre kort

Den skjønnlitterære listen er kort, og forfatternavnene gir en klar indikasjon på at Kagge og Stenersens Forlag sikter mer mot det brede publikum enn støtte fra Kulturrådet: Arne Hjeltnes (Stupetårnet), Jan Eggum (Kjærlighet og ærlighet) og Frode Grytten (Vente på fuglen) bør være sikre kort. De som måtte bli forledet til å tro at lyrikkdebuterende Edel Hammersmark Gjervan (Mine beste dikt) er en djerv satsing, kan vi berolige med at dette er Henriette Steenstrups alter ego som formidler av poetiske «perler» i Torsdag kveld fra Nydalen på TV2.

 

Grytten Gaathaug Uri

Kvinnelig forlagssjef (49) satser på seks med jevnaldrende språkprofessor og betenkt mannlig twitter-forfatter (53).

 

Gryttens twitter-gryte

Frode Grytten har allerede høstet mange godord for twitter-forfatterskapet sitt. Han avslører at det hele begynte som en lek med begrepet «underkjølt regn»:

Grunna for mykje underkjølt regn over ein lengre periode har norsk mann (57) no valt å avslutte sitt engasjement på denne kloden.

– Eg gikk opp til kona mi og spurte om dette var noko for Twitter. Er dette noko for Twitter, kjære? spurte eg. Ho las og nikka. Dette er noko for Twitter, sa ho.

Deretter ble det daglige meldinger i 538 dager, med 30 000 twitter-følgere som resultat. De kunne glede seg over drypp som dette:

Lege (35) kyssar lege (32) på seminar. Det kan vere noko erotisk, muligens ei forelsking, kanskje kjærleik. Mest sannsynlig er det placebo.