Speeddating for forfatterspirer

Samlagets redaktører møter forfattere in spe til samtaler og idéutveksling

De kommer sammen eller hver for seg. Noen med ferdige manus, andre med ideer og utkast. Men alle med ønske om å utgi bok.

 

Stedet er Litteraturhuset i Bergen, nærmere bestemt Fosse-stovo (selvfølgelig). Tre av Samlagets redaktører venter ved hvert sitt bord på lokale forfattere in spe. Og forfatterspirene kommer. Noen med idé til en bok, andre med nesten leveringsklare manus, men alle med masse spørsmål til redaktørene.

– Det er første gang vi gjør dette, og så langt har det vært svært vellykket. Vi har hatt cirka tretti potensielle forfattere innom, sier informasjonssjef Karin Helgøy i Samlaget til BOK365.  – Dette er et lavterskel-tilbud, der alle som vil kan få snakke med en redaktør, uansett sjanger, sier hun.

Fornøyd: Karin Helgøy i Samlaget
Fornøyd: Karin Helgøy i Samlaget

I Boksalongen utenfor Fosse-stovo sitter en spent forsamling og venter på tur. Blant dem er Bjørn T. Bøe og Giske Kronstad Gjertsen fra Os. De har en idé til et par barnebøker og vil gjerne drøfte dem med forlagsredaktøren.

Og redaktør Ragnfrid Trohaug tar imot. De to er begge utdannede førskolelærere og har førstehånds erfaring med målgruppen. De synes de får en bra dialog og god respons fra redaktøren.

 

Flere potensielle utgivelser

Redaktør Trohaug er også fornøyd. – De kjenner jo barn og vet jo hva det handler om. Det er et potensial her, sier Ragnfrid Trohaug, som i løpet av dagen har sett flere gode bokideer. – Det har vært spennende. Noen forslag er veldig gjennomtenkt, andre er bare på idéstadiet, men det er flere mulige bokutgivelser her.

Informasjonssjef Helgøy er enig: – Det er vanskelig å si noe før de har sendt inn manus og begynt virkelig å jobbe med redaktør. Men flere av dem som har vært innom arbeider seriøst med skrivingen. Det kan godt bli noen bøker av dette her, sier hun.

Nå skal Samlaget oppsummere erfaringene fra speeddatingen, og vurdere om dette er noe forlaget skal forsøke igjen.

– Det er slett ikke umulig vi gjør dette igjen. Bergen og området rundt er kjerneområdet vårt, så du skal i hvert fall ikke se bort fra at vi kommer tilbake med samme opplegg, for eksempel neste år, sier Karin Helgøy.