Opptur i juli-boksalget

Kanskje litt overraskende i sommerheten: Bestillingene inn til bokhandel økte med 15 prosent i juli.

Bokbestillingene fikk et hyggelig løft i juli. Trendene holder seg: Norske bøker trekker opp, mens oversatt-salget er mer strevsomt.

Kanskje var kjøpesentrenes airconditioning vel så fristende som et bad i rekordheten, kanskje trengte folk enda mer lesestoff der de lå utstrakt på holmer og skjær, kanskje årets sommer-bokslipp var bedre enn fjorårets, eller kanskje bokhandlerne hadde et etterslep å ta igjen fra tidligere måneder? Hva vet vi.

 

Fremdeles bak fjoråret

Faktum er i hvert fall at omsetningen i allmenbokmarkedet (skjønnlitteratur og sakprosa for både store og små) var 14,7 prosent høyere i årets juli enn tilsvarende måned i fjor, med en omsetningsøkning fra 52,6 til 60,3 mill. kr. Fremdeles ligger allmenbokomsetningen 4,4 prosent bak fjoråret, men juli-omsetningen bidro til at man knappet inn fjorårsforspranget med et par prosentpoeng.

Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

 

Trendene holder seg

Ellers er det ikke det store bevegelsene innad i de forskjellige bokgruppene. Der er trendene omtrent de samme som vi har presentert her på BOK365 de siste månedene:

Purken kommer!

Kollaps for oversatte romaner

 

Størst økning:

Norsk sakprosa for barn: + 28,5 prosent

E-bøker: + 22,2 prosent

Billigbøker (pocket): + 16,1 prosent

Norsk sakprosa for voksne: + 9,6 prosent

 

Størst nedgang:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: – 49,0 prosent

Oversatt sakprosa for barn: – 24,5 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: – 8,4 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i årets syv første måneder, målt mot samme periode i fjor. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Kilde: Forleggerforeningen)