Rett vest med Østen

DEN GANG DA I FRANKFURT: Svein Størksen flankert av Liu Kun, forlegger i Qingdao Publishing, og oversetter Shubo Li.

Få er blitt mer merkbart rammet av corona-pandemien enn Magikon-forlegger Svein Størksen.

Han skulle vært på bokmesser i Taipei, Bologna, Tblisi og Beijing. Avlyst, avlyst, avlyst og avlyst. Svein Størksen er kanskje den norske forleggeren og agenten som har størst kontaktnett i, og mest bokeksport til, Østen.

– Veldig frustrerende, fastslår Størksen. – Jeg hadde et håp om at Frankfurt skulle gå som normalt. Den gang ei. Nå er det klart at jeg heller ikke kan dra til barnebokmessen i Shanghai.

Alle de avlyste reisene skaper et savn:

– Situasjonen synliggjør hvor basert agentvirksomheten er på personlige møter og relasjoner, sier Størksen. – Samtidig har vi fått rutiner på å kommunisere via webmøter og bruke mer digital markedsføring, og dette er noe vi garantert kommer til å fortsette med når reisesituasjonen blir normal igjen.

Solgt til 33 språk

– 2020 var det året vi skulle ha en ekstra satsning i Kina, men det måtte vi utsette. Likevel har det faktisk vært mye positivt. Vi har utvidet aktiviteten ved å knytte nye kontakter og selge rettigheter til flere nye land.

UBESTRIDT ENER: Kristin Roskifte. Foto: Nordisk Råd.

Størksen har få problemer når han skal plukke ut sin største «hit»:

– Vi opplever fortsatt en sensasjonelt bra interesse for Alle sammen teller av Kristin Roskifte, fjorårets vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Den er nå solgt for utgivelse på 33 språk, og det vil komme flere til. Dette er bare helt fantastisk! Det er litt igjen før vi tar igjen Sofies verden, men vi skal gjøre så godt vi kan! Nå blir den fortløpende utgitt i disse landene også, og har fått kjempebra kritikker, så det blir veldig spennende å følge med på salget.