Rashford starter bokklubb

Marcus Rashford (Foto: Manchester United)

Fotballspiller Marcus Rashford starter egen bokklubb for barn på nyåret.

Manchester United og England-spiller Marcus Rashford har ved siden av sine bragder på fotballbanen, også engasjert seg i veldedige formål rettet mot vanskeligstilte barn. Hans nyeste prosjekt er en forlengelse av dette engasjementet.

Fotballstjernen oppretter nemlig bokklubb i samarbeid med Macmillan Childrens Book. Bokklubben lanseres i 2021, og her vil man finne både skjønnlitteratur og sakprosa.

– Jeg startet å lese bøker først da jeg var 17 år, og det forandret mitt syn på livet. Jeg skulle bare ønske jeg hadde blitt tilbudt muligheten til å engasjere meg i lesing tidligere, men bøker var aldri noe vi hadde råd til i min familie. Det var perioder hvor bøkenes virkelighetsflukt kunne hjulpet meg. Jeg skulle ønske at alle barn hadde tilgang til denne virkelighetsflukten – ikke bare de som har penger til det, sier Rashford, og legger til:

– Vi vet at det i dag er 380 000 barn i Storbritannia som aldri har eid en bok, barn som ofte befinner seg i sårbare situasjoner. Dette må endres. Bøkene mine er, og vil alltid være, for alle barn. Vi skal nå ut til dem, om jeg så må levere bøkene selv.

Representativt mangfold i bøkene

Bøkene i Rashfords bokklubb vil ha et mangfold av karakterer. Ifølge Rashford er viktig for ham at alle barn skal se seg selv representert i historiene.

– Det er viktig at barna føler de ikke blir alene når de leser, men at de kan relatere til karakterene. Dette gjør vi ved å sikre at alle mennesketyper, religioner og kjønn er representert på en måte som speiler det moderne samfunnet, sier Rashford.

Han gleder seg over samarbeidet han nå inngår med Macmillan:

– Teamet ved Macmillan Childrens Books deler mine ambisjoner, og jeg ser fram til å legge ut på denne reisen sammen. Det var viktig for meg å ha en plass ved bordet gjennom hele prosessen, og det var noe Macmillan tilbød meg. Jeg gleder meg til å se forandringene vi nå kan utrette, uttaler Rashford.

Forfatterdebuterer

– Det er vanskelig å sette ord på hvor mye dette samarbeidet betyr for oss. Det er enhver barnebokforlegger ønske å nå ut til de i målgruppen som ikke har lett tilgang på bøker. Sammen med Marcus vil vi gjøre alt i vår makt for å nå alle barn, sier Belinda Ioni Rasmussen, forlegger i Macmillan Childrens Book.

Rashford vil også være medforfatter på en rekke bøker i samarbeidet med Macmillan. Første utgivelse er You Are A Champion: Unlock Your Potential, Find Your Voice And Be the Best You Can Be, som vil være basert på Rashfords egne erfaringer. Boken blir utgitt i mai 2021, og ytterligere to bøker vil utkomme i 2022.