Priset i Nederland

Han kaller seg Samuel Bjørk, men hva er hans virkelige navn? (Foto: Ahlander Agency).

Samuel Bjørk danker ut Galbraith og Kepler og vinner internasjonal krimpris.

Den norske krimkometen Samuel Bjørk er tildelt Hebban Award 2016 i Nederland for krimromanen Uglen.

 

Frode Sanderfinger Øyen
Foto: Marie Sjøvold

Prisen deles ut for andre gang og det er nederlandske lesere som stemmer frem vinneren. I år ble det Samuel Bjørk i konkurranse med forfattere som Robert Galbraith, Lars Kepler, Karin Slaughter og David Lagercrantz.

 

Brakdebut

bjork-uglenSamuel Bjørk er pseudonymet forfatter Frode Sander Øien bruker på sine krimromaner. Hans første krim, Det henger en engel alene i skogen (2013), vakte stor oppsikt internasjonalt og er til nå solgt til 30 land. Han fulgte opp med Uglen høsten 2015.

Her er en link til den nederlandske prisen.

 

Lykkelig prisvinner

Samuel Bjørk, alias Frode Sander Øien er naturlig nok glad for prisen og sier til BOK365 at nederlenderne har tatt veldig godt i mot begge bøkene hans.

– Det henger en engel alene i skogen har nå ligget hele 60 uker på bestselgerlistene der, så at Uglen vinner denne prisen kommer nok i kjølvannet av populariteten serien har fått der nede.

– Du har danket ut flere internasjonale store forfattere her. Kommentar til det?

 – Det betyr at bøkene mine holder det nivået de skal for å kunne konkurrere på det internasjonale markedet. Det er selvsagt veldig gledelig å få bekreftet.

Frode Sander Øien fikk vite at han får prisen for få dager siden. Prisen deles ut i Amsterdam i kveld, men han er dessverre ikke selv tilstede for å motta prisen.  – Jeg er blitt bedt om å lage en takkevideo til prisutdelingen og det er sjefen i forlaget mitt der som skal ta den i mot prisen på vegne av meg.  Så får jeg den vel tilsendt i posten etter hvert tenker jeg, sier Frode Sander Øien.

 

Andre bok om Munch og Krüger

Dette skriver Bjørks forlag Vigmostad & Bjørke om Uglen:

«Sandefjords rikeste skipsreder ligger for døden. Han har én betingelse før eldstesønnen arver formuen: Urent blod skal ikke blandes i slekten – sønnen får ikke gifte seg med noen med barn fra før. Men hans utkårede har både en sønn på to og en datter på fire. Barna sendes bort og paret vies i hemmelighet, men ekteskapet blir kort, dystert og blodig. Flere år senere vender søskenparet tilbake. Når en ung kvinne blir funnet drept, i en makaber stilling og overstrødd med fuglefjær, begynner noen å se sammenhenger tilbake til en annen tid. Etterforskerne Munch og Krüger er overhodet ikke forberedt på ondskapen de blir konfrontert med i saken. Uglen er andre bok i serien om Holger Munch og Mia Krüger.»

 

Les også: Mitt navn er Bjørk, Samuel Bjørk

 

(Hovedfoto: Ahlander Agency)