Peruansk supermat

Ukens oppskrift er vanskelig å uttale, men svært deliciouso.

Sommeren er her, og med den behovet for friske og deilige salater. Denne uken spriter vi opp kyllingmiddagen med både bærdressing og et peruansk frø hvis navn vi nesten ikke klarer å uttale.

 

Quinoa er ikke bare et ord som får tunga til å gå i krøll, det er også peruansk supermat. Denne fantastiske ingrediensen har reist en lang vei fra Peru til Norge, og selv om den fremdeles er ukjent i de fleste norske kjøkken, har mesterkokkene tatt den varmt i mot. Ikke bare er quinoa svært sunn, men det er også et godt alternativ til både ris og poteter. Quinoafrøene er en velkjent ingrediens i Sør-Amerika, og ble populær allerede i inkatiden. Den er så populær at 2013 av FN ble utnevnt til det internasjonale quinoa-året!

 

Kokebok på hedersplassen

 

Fredagheleuka_NY_forside

 

Kan man ha fredag hele uka? Ja visst kan man det, og Lise Finckenhagens kokebok Fredag hele uka (Font) viser deg hvordan. Med over 240 fristende oppskrifter lover denne kokeboken fredagsstemning uansett dag, årstid og anledning.

 

Lise Finckenhagen_3_small

 

Lise Finckenhagen har siden hun startet på Bagatelle under Eivind Hellström som 16 åring rukket å bli en av Norges mest kjente og kjære kokker. Hennes Fredag hele uka  blir lovprist av andre kokkekolleger som Bent Stiansen som uttaler hevder at «Lise Finckenhagens fantastiske kokebok fortjener hedersplassen på ethvert kjøkken!».

 

 

Prøv peruansk quinoa med en norsk vri denne fredagen. Vi lover det er deliciouso.

 

Quinoasalat med grillet kylling og blåbærdressing

 

quinoasalat

 

Til 4 personer:

1 dl quinoa-frø

2 dl vann

4 ss friske blåbær

4 ss granateplekjerner

1 håndfull friske urter som

persille, kjørvel eller

basilikumblader

2 kyllingbryst

100 g fetaost

blandet salat etter ønske,

vasket og tørket

olje

salt og nykvernet pepper

 

Blåbærdressing

6 ss olivenolje

2 ss bringebæreddik eller

sherryeddik

2 ss frosne blåbær

2 ss hakket gressløk

2 ss finhakket sjalottløk

salt og nykvernet pepper

 

Visp sammen olje og eddik til dressingen, tilsett blåbær (tinte), gressløk og sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Gni kyllingbrystene inn med litt olje.

 

Grill brystene i en grillpanne og krydre med salt og pepper.

 

Kok quinoaen etter anvisning på pakken. La quinoaen avkjøle seg litt før du har den i en bolle og blander inn friske blåbær, granateplekjerner, hakkede urter og litt av dressingen.

 

Fordel quinoasalaten på tallerkener eller et fat og legg på salat.

 

Skjær kyllingen i strimler og del fetaosten i biter. Fordel kylling og feta over quinoaen, og drypp til slutt resten av dressingen over.