Det lille i det store

Hun debuterte med poesi. Nå har hun skrevet sin første roman og kritikerne er begeistret.

Forfatteren: Tiril Broch Aakre

Aktuell med: Redd barna, Flamme forlag

Boken handler om en vinterdag i livet til en kvinne med to små barn, som er i sorg over den eldste datteren i familien som nylig har dødd. Selve hverdagslivet med barna er en utfordring i seg selv, i tillegg skrur det seg enda mer til da hun plutselig får en urovekkende oppringning fra broren som sitter i fengsel.

Redd-barna_300dpiHvorfor skrev du akkurat denne boken?

Fordi følelsen som ligger i tittelen — Redd barna — var den som brant aller sterkest i meg på det tidspunktet, og fordi jeg fikk i oppgave av forlaget å skrive en historie om en dag i et liv i en dal.

Tre favoritter:

William Maxwell: So Long, See You Tomorrow. Maxwell var mangeårig redaktør for Fiction-delen av The New Yorker. J. D Salinger syklet visstnok ut til Maxwell og kona da han hadde skrevet The Catcher in the Rye og leste hele boka høyt for dem på verandaen. Nobelprisvinner Alice Munro har sagt at da hun leste denne romanen fikk hun lyst til å skrive om igjen alt hun hadde skrevet.

Ted Hughes: Fødselsdagsbrev. Sylvia Plaths eksmanns diktsyklus om deres forhold. Jeg trodde jeg skulle ta fyr første gang jeg hørte gjendikter Arne Ruste fortelle om og lese fra denne boken, på Hotell Terminus i Bergen. Denne leser jeg gjerne flere ganger i året.

Torgny Lindgren: Berättelserna. Lindgren skriver så fritt og ujålete og fantasifullt at man bare må bli glad av å lese ham. Samtidig er det alltid skarpt og klokt. En forfatter som veksler mellom å kile deg fordervet samtidig som han planter knyttnever i huet og magen på deg.

Uslipt diamant:

Jeg vil gjerne anbefale Janne- Camilla Lysters bøker. Hun er både en av landets fremste dansekunstnere og lyriker. En særegen, klokkeklar og leken poet. Det er en blanding av skjørhet og kraft i diktene hennes, noe vakkert og samtidig vilt, som om en romrakett var utkledd som sommerfugl.

Sist leste bok:

Jeg leste manuset til Linda Klakkens nye bok, Åtte minutter, som kommer ut til høsten. Den leste jeg med jubel i hjertet, fra første til siste dikt.

Hvordan jobber du?

I hvert ledige øyeblikk, innimellom hverdagsliv og barn og annet arbeid. Ingen tidslomme er for kort å stikke seg bort i. Ingen lapp for liten å notere noe på. I hodet surrer og går det. Jeg begynner med et bilde og en stemning. Som om jeg plutselig fikk se en bitte liten sekvens av en film, noen sekunder, bare. På den lille filmsekvensen ligger det også en fortellerstemme som begynner å snakke. Og så gjelder det å konsentrere seg med hud og hår om å bevare den stemningen mens jeg bygger bildet ut.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Det må bli en Hemingway-karakter, hadde nær sagt hvem som helst av dem, jeg er litt forelsket i alle.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

I mine øyne må det bli Laila Stien, Norges novelledronning. Hun er litt som Linnea Borealis; den bitte lille skjønne hvite og rosa skogsblomsten med den vidunderlige duften som var Carl von Linnés yndlingsblomst. Ofte er det enkleste det beste.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

En fest med gamle og nye venner.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Jeg vet ikke om så mye utenom det vanlige på nettet, men jeg liker godt nettsidene til Bergen Offentlige Bibliotek, og særlig forfatterintervjuene med bokanbefalinger.

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Det må bli middag med Solstad. Men aller helst blir jeg hjemme og skriver hvis jeg først har fri en kveld, altså.

(Hovedfoto: Paal Audestad)