USAs tidligere president Barack Obama delte i helgen anbefaling til fem bøker han nylig har lest.
– Jeg får ofte spørsmål om hva jeg leser, så jeg tenkte jeg kunne dele en kort liste, skrev USAs tidligere president Barack Obama på sin Facebook-side i helgen.
I tillegg til å være en bestselgende forfatter, og med en etterlengtet biografi på trappene, er Barack Obama kjent for å ha et nært forhold til litteratur. Han har tidligere delt bokanbefalinger på sosiale medier. Nå har han satt sammen en liste på fem bøker som han vil anbefale.
LES OGSÅ: Obama velger seg sapiens
– Det er mye god skrivekunst og tankemangfold der ute i disse dager. Dette er det jeg har lest i det siste. Det er riktignok en litt tyngre liste enn det jeg skal lese løpet av sommeren, skriver Obama på Facebook. Her er de fem bøkene Obama mener du burde lese:
Futureface: A Family Mystery, an Epic Quest, and the Secret to Belonging av Alex Wagner.
– Jeg har tidligere skrevet en bok om min egen identitetsøking, så jeg var nysgjerrig på hva Alex, datter til en burmesisk mor og en irsk-katolsk far fra Iowa – og en god venn av meg – oppdaget i sin søken. Hun har skrevet en omtenksom og vakker bok som handler om det som gjør oss til dem vi er – om letingen etter harmoni mellom våre egne individuelle identiteter, og verdiene og idealene som binder oss sammen som amerikanere.
The New Geography of Jobs av Enrico Moretti.
– Denne boken er nå seks år gammel, men den fører fremdeles en betimelig og smart diskusjon rundt hvordan forskjellige byer og regioner har fått en økonomi i forandring til å fungere – og hvordan beslutningstakere kan lære av dette ved å forbedre forholdene for arbeidende amerikanere.
Why Liberalism Failed av Patrick Deneen.
– I en tid med økende ulikhet, store endringer og voksende skuffelse over den liberale demokratiske virkeligheten vi har erfart de siste århundrene, syns jeg denne boken var tankevekkende. Jeg er ikke enig i alt forfatteren konkluderer med, men boken tilbyr en overbevisende innsikt i følelsen av å miste mening og samhold, noe som mange i den vestlige verden føler, men som liberale demokratier ofte overser – til store fare for demokratiene selv.
The 9.9 Percent Is the New American Aristocracy av Matthew Stewart.
– Enda en tankevekkende analyse. Denne handler om hvordan økonomisk ulikhet i Amerika ikke bare er økende, men også selvforsterkende – og hva det betyr for utdanning, helse, velferd, og til og med styrken til demokratiet vårt.
In the Shadow of Statues: A White Southerner Confronts History av Mitch Landrieu.
– For et par år siden talte jeg i begravelsen til pastor Clementa Pinckney, som ble drept av hvite rasister i sin egen kirke i Charleston, South Carolina. Jeg kommer aldri til å glemme noe Clem sa mens han levde: «I sørstatene har vi alltid verdsatt historien. Vi har ikke alltid verdsatt hverandres historie». Dette er er kjernen av Mitch sin bok, som omhandler de mest smertefulle kapitlene av vår historie, som fortsatt eksisterer i dag. Det er til syvende og sist et optimistisk blikk fra en som tror at sørstatene vil reise seg igjen – ikke ved å omskrive fortiden, men ved å overstige den.
Truth Decay: An Initial Exploration of the Diminishing Role of Facts and Analysis in American Public Life av Jennifer Kavanagh og Michael D. Rich.
– Tittelen er selvforklarende, men funnene er veldig interessante. Et blikk på hvordan selektiv fremlegging av fakta ikke bare er uærlig, men ødeleggende for et samfunn som alltid har fungert best når fornuftig debatt og praktisk problemløsing får blomstre.
(Hovedfoto: Official White House Photo by Pete Souza)