Cappelen Damm vant Obama-auksjon

– En ære for oss å fortsatt kunne kalle oss Barack Obamas norske forlag, og en stor glede også å bli forlaget til Michelle Obama, sier forlagsdirektør Elisabeth Steen.

Cappelen Damm skal gi ut de mye omtalte bøkene til tidligere president Barack Obama og førstedame Michelle Obama.

Det er en begeistret direktør i Cappelen Damm som kan melde at forlaget skal utgi de norske utgavene av president Barack Obama og førstedame Michelle Obama respektive selvbiografier:

– Det er en ære for oss å fortsatt kunne kalle oss Barack Obamas norske forlag, og ikke minst med stor glede at vi nå også kan kalle oss forlaget til Michelle Obama, sier Elisabeth Steen, og legger til:

– Michelle og Barack Obama er ikke bare viktige i kraft av sine bidrag til historien, men er også i stand til å skrive bøker som i seg selv er av stor historisk betydning. Det går flere tiår mellom hver gang det kommer ut bøker av dette formatet, sier Steen.

Cappelen Damm har tidligere utgitt Barack Obamas bok Å leve en drøm.

 

Årets snakkis

Auksjonene rundt Barack og Michelle Obamas respektive selvbiografier har vært en av forlagsverdens store snakkiser de siste par månedene. Det sørget Penguin Random House for med tidenes dyreste avtaler: Rundt 550 mill. kroner skal PRH ha betalt for en tobok-avtale for deres respektive bøker.

I de landene hvor Penguin Random House har egne operasjoner, har rettighetene blitt plassert hos et av konsernets egne forlag. Dette inkluderer de store engelskspråklige, tyske og spanske markedene. I andre markeder gikk auksjonene hett for biografi-paret.

Fayard skal ha kjøpt de franske rettighetene dyrt. Og i Nederland skal rettighetene ha gått for 3 mill. Euro til Diep – ifølge ryktene.

 

Hemmelige summer

Elisabeth Steen vil ikke kommentere de norske summene:

– Det er snakk om mye penger, men hvor mye har jeg ikke lov til å si.

Noen summer får vi heller ikke fra agent Philip Sane og Lennart Sane Agency, som har håndtert de skandinaviske auksjonene. Skal vi tro ryktene gikk det svært hett for seg i våre naboland. I Sverige havnet rettighetene til slutt hos to Bonnier-forlag: Barack Obama blir utgitt av Albert Bonniers Förlag, mens Forum skal utgi Michelle.

I skrivende stund er det ikke offentlig hvilket dansk forlag som skal utgi bøkene, men etter hva BOK365 har de seirende forlagene allerede sittet med fasit i over en uke nå.  Imidlertid har strengt pålegg om konfidensialitet og en mer omfattende godkjenningsprosess, både hos Penguin Random House og hos jurister i Washington, ført til at det har trukket ut med offentliggjøringen.

 

– Store opplag

Akkurat når de to bøkene blir utgitt er foreløpig en åpen affære:

– Ytterligere detaljer om bøkene og når de kommer ut på norsk, kommer vi tilbake til senere, sier Elisabeth Steen.

– Du frykter ikke at interessen blir mindre hvis det drøyer?

– Nei, slett ikke. Dette er bøker som uansett har stor historisk verdi. Og vi vet fra før at Barack Obama virkelig kan skrive. Det tror jeg også Michelle kan. Mange vil være interesserte i hennes historie.

– Hvor stort kan salgspotensialet være?

– Vi tror det er betydelig. Så det kan nok bli snakk om store førsteopplag.

– Og hva er et stort førsteopplag?

– I disse dager kan et stort førsteopplag for en sakprosabok være tjue-tredve-førti tusen, sier Elisabeth Steen, og legger til: – Vi gleder oss veldig, og vi er stolte over å være det naturlige forlaget for de største og viktigste bøkene også blant de internasjonale forfatterne.