Verden venter i spenning på hvem amerikanerne velger i november. President Barack Obama velger seg Yuval Noah Harari og hans bok om menneskeheten: "Sapiens".
– Den minner oss på hvor kort tid vi, homo sapiens, har vært på Jorden, og hvor kort tid for eksempel landbruk og vitenskap har eksistert. Derfor bør vi ikke ta ting for gitt, men beholde et langt perspektiv, sier USAs president Barack Obama om en av sine ferske favorittbøker: Sapiens.
Sapiens (Bazar Forlag) tar for seg hele menneskehetens historie, og vi får innblikk i hvordan menneskeheten ble menneskelig – fra homo sapiens til de politiske og teknologiske revolusjonene i det 21. århundret.
– Jeg forsøker å ikke bare fortelle den konvensjonelle historien, men å bringe nye synspunkter som utfordrer folks vante tenkemåter, sa bokens forfatter, Yuval Nuah Harari, til Bok365 tidligere i år.
Den ukonvensjonelle historien ser definitivt ut til å slå an. Sapiens er den mest solgte sakprosaboken de siste to årene, en internasjonal bestselger som nå leses på nærmere tretti språk. Her hjemme har den lenge ligget i toppen av bestselgerlistene, og den tronet også øverst på sist måneds bestselgerliste for oversatt sakprosa i Bok & samfunn.
Det er tydelig at historieskrivningen appellerer til mange av oss, også USAs president.
Endringene vi tar for gitt
– Hva som gjør den så interessant, er at den blant annet forteller om grunnleggende endringer som har gjort det mulig for oss å bygge sivilisasjonene våre – det vi tar for gitt, sa Obama i et TV-intervju med Fareed Zakaria i CNN.
Disse grunnleggende endringene Obama snakker om kaller Harari for tre banebrytende revolusjonene. Han deler historien inn i den kognitive revolusjonen, jordbruksrevolusjonen og den vitenskapelige revolusjon. Konsekvensene av de tre revolusjonene er at vi først ble smarte, deretter fikk vi naturen til å gjøre slik vi ville, og deretter ble vi farlig mektige.
– Årsakene til revolusjonene er noe vi vet lite om. Den kognitive revolusjonen spiret med fremveksten av språket. Den oppstod mye grunnet en genetisk mutasjon som endret hjernens struktur, uten at vi eksakt vet hva disse mutasjonene var, ei heller hvorfor det skjedde med homo sapiens og ikke for eksempel med neandertalerne, sier Yuval Noah Harari til BOK365.
Videre utvikling
Hvor verden går videre er det få som vet, men mange som forsøker å gjette. Obama kommer derimot med noen kloke ord, basert på sin egen lesing av boken:
– Sapiens lærte meg at man ikke må ta småting så tungt. Vi er her på denne jorden i en så utrolig kort tidsperiode i forhold til hele historien, og vi må bruke tiden vår godt.
Noe av det Harari ønsker at vi skal få ut av boken hans, er at menneskeheten skal forene seg i kampen mot disse globale utfordringene.
Yuval Noah Harari (Foto: Bazar Forlag)
– Så lenge man har land i konkurranse mot hverandre, er det vanskelig å ta tak i de utfordringene menneskeheten står ovenfor. Problemer som global oppvarming, økonomiske kriser, utviklingen innenfor kunstig intelligens og konsekvensene av dette, er noe som intet land kan takle alene. Vi trenger en effektiv reaksjon på disse globale problemene, og da er en global forening kanskje nødvendig. Den nåværende situasjonen med 200 land som ikke er enige om noe, er ikke fordelaktig og en oppskrift på katastrofe, sier Harari til BOK365.
Det kan være at Obama tar med seg fra boken inn i politikken, og han uttaler selv under intervjuet med CNN at det er solidaritet som er det viktigste verktøyet for å overleve:
– Vi må huske det store bildet som binder oss alle sammen.