Nesbø til topps i USA

Jo Nesbøs «Cockroaches» går rett inn på førsteplass på New York Times' bestselgerliste.

Hvem snakker om den vanskelige andreboka? I hvert fall ikke jo Nesbø. Nå dundrer hans Kakerlakkene fra 1998 rett til topps på New York Times’ bestselgerliste for pocketbøker.

 

Kaotisk kronologi

Cockroaches er bok nummer to av Nesbøs Harry Hole-romaner, som her hjemme er blitt totalt ti. For engelskspråklige lesere har kronologien vært av det mer kaotiske slaget: Dette er den siste boka i Harry Hole-serien så langt som ikke har vært gitt ut på engelsk. Den ble lansert i Storbritannia i november og i USA i februar. Bok nummer fem, Marekors, var den første som ble oversatt.

I boka Kakerlakkene har Harry Hole forflyttet seg fra Australia, som var kulisse for den første boka, og til Thailand, hvor Norges ambassadør blir funnet drept på et horehus i Bangkok. Den drepte ambassadøren har nære bånd til Norges kristne statsminister.

 

Historisk førsteplass

Mye tyder på at dette er en historisk listeplassering for en norsk forfatter:

– Dette er første gang Nesbø topper det som er den mest prestisjefylte bestselgerlisten for bøker i hele verden. Så vidt meg bekjent er det ingen nordmenn som har toppet denne listen før, sier Jo Nesbøs internasjonale agent Tor Jonasson i Salomonsson Agency til NRK.no. Liza Marklund og Stieg Larsson er to andre skandinaviske krimforfattere som har toppet denne listen.

Nesbø er nå oversatt til over førti språk. Noen land har allerede rukket å etablere Jo Nesbø som en forfatterstjerne, andre har bare så vidt begynt å pirke i Nesbøs perlerad av bøker.

 

Fem millioner solgte her hjemme

Jo Nesbøs suksesskonto virker grenseløs:

– Vi nærmer oss 5 millioner solgte bøker, melder salgs- og markedssjef Even Kaalstad i Aschehoug til BOK365 før jul. Det betyr omtrent en Nesbø-bok per innbygger i dette landet, selv om vi lett kan fastslå at de neppe er slik fordelt.

Tidsskriftet Kapital presenterte i fjor Jo Nesbø som Norges rikeste kunstner gjennom alle tider. De anslår at Nesbø til nå har dratt inn over 300 millioner kroner bare på bøkene sine – 200 millioner innenlands, 100 utenfor Norges grenser. I tillegg kommer filmrettigheter og royalties fra filmer. i følge Kapitals anslag vil Jo Nesbøs inntekter i løpet av de nærmeste årene summere seg opp til en halv milliard kroner.