Nesbø mot fem millioner

Suksess uten ende: Snart er det solgt en Jo Nesbø-bok per innbygger.

– Vi nærmer oss 5 millioner solgte bøker, melder salgs- og markedssjef Even Kaalstad i Aschehoug til BOK365. Jo Nesbøs suksesskonto virker grenseløs. Det betyr omtrent en Nesbø-bok per innbygger i dette landet, selv om vi lett kan fastslå at de neppe er slik fordelt.

Ute i verden blåser det også Jo Nesbøs vei. Salomonsson Agency, som tar seg av rettighetssalget utenfor Norges grenser, melder at Nesbø nå er oversatt til over førti språk. Noen land har allerede rukket å etablere Jo Nesbø som en forfatterstjerne, andre har bare så vidt begynt å pirke i Nesbøs perlerad av bøker.

Banker Ibsen

Tidsskriftet Kapital presenterte tidligere i år Jo Nesbø som Norges rikeste kunstner gjennom alle tider. De anslår at Nesbø til nå har dratt inn over 300 millioner kroner bare på bøkene sine – 200 millioner innenlands, 100 utenfor Norges grenser. I tillegg kommer filmrettigheter og royalties fra filmer. i følge Kapitals anslag vil Jo Nesbøs inntekter i løpet av de nærmeste årene summere seg opp til en halv milliard kroner.

Til sammenligning tjente Henrik Ibsen tjente i sine beste inntektsår (1890–1900) i gjennomsnitt 38 400 kroner i året, hvilket tilsvarer knappe 2,5 mill kr i dag, følge Ibsen-biograf Ivo de Figueiredo (Henrik Ibsen – Mennesket og Henrik Ibsen – Masken). I toppåret 1898 tjente han rundt 98 000 kr – over seks millioner kroner i nå-verdi.

Av våre samtidige, er det Jostein Gaarder som når høyest opp. Hovedsakelig grunnet salget av Sofies verden, som ble oversatt til 59 språk. Gaarder uttalte for et par år siden til VG at han har tjent rundt 200 mill kr. på sine bøker.

Mer Nesbø i vente

Flere utenlandske forlag og agenter på årets bokmesse i Frankfurt antyder at vi nå kanskje har passert peak for Scandinavian Crime-bølgen, selv om relativt ferske eksport-suksesser som Jo Nesbø og TV-serien Broen skulle indikere at farten fremdeles er god.

Uansett gjør Jo Nesbø sitt for å holde seg på den gode surfebølgen. Nå følger de nye Nesbø-utgivelsene tett som hagl. Først med Harry Hole-romanen Sønnen til våren. Deretter med sitt «side show» under pseudonymet Tom Johansen. Den godeste Tom har allerede to bøker klar for sjøsetting: Blood on snow I høsten 2014 og Blood on snow II våren 2015.