Munchs muse

Hun har skrevet en roman om hvordan et av verdens mest berømte malerier ble til. Men Lisa Strømme slet med å komme på trykk i Edvard Munchs eget hjemland.

Det er sommeren 1893. Den lille byen Åsgårdstrand i Vestfold gjør seg klar til å ta imot velstående feriegjester fra Kristiania. Flere kunstnerne kommer også til byen for å male i det spesielle lyset ved fjorden. Blant dem er Edvard Munch.

I Åsgårdstrand bor også fortelleren, «Jordbærpiken» Johanne, og piken som skal inspirere kunstneren for alvor, Tullik Ihlen. De to er over middels opptatt av det sky og mistrodde geniet i sommerhuset.

Dette er bakgrunnen for romanen Malerens muse, som kommer ut i Norge i disse dager. Det spesielle er at forfatteren bor i Norge, og har gjort det lenge, men at romanen er ute i 13 land når den nå endelig utgis på norsk.

 

«Skrik»

Lisa Strømme er født i England og oppvokst i Skottland, men har i de siste 17 årene bodd i Norge med sin norske ektemann. Det var her hun ble interessert i Edvard Munch og hans kunst for alvor. Så interessert at hun har skrevet denne romanen om Munch og folkene rundt ham. Og om det verdensberømte maleriet «Skrik»s tilblivelse.

 

Tok tid

Men det har altså tatt tid. Forfatteren er henrykt over at boken nå endelig foreligger også på norsk.

– Det er fantastisk at den endelig er her også, sier Lisa Strømme til BOK365. – Jeg har bodd her i landet lenge, og jeg har lenge forsøkt å nå frem til norske forlag med skrivingen min, men har ikke lykkes før nå. Så jeg måtte gå via Storbritannia, smiler forfatteren, som godt kan forstå at norske forlag ikke ville ha manusene hennes som jo var på engelsk.

– Jeg har skrevet i 15 år og har sendt andre manus tidligere også. Jeg har jobbet så hardt for å bli forfatter at jeg på mange måter er glad for at jeg ikke har fått det til før nå. Det gjør meg enda stoltere av boken som endelig foreligger, sier 44-åringen, som er bosatt på Spikkestad utenfor Drammen.

 

– Lik, men likevel forskjellig 

Nå er den historieinteresserte norsk-britiske forfatteren altså ute i 13 land – så langt. Hva har hun gjort riktig i jungelen av historiske romaner?

– Si det, smiler hun. – Hadde det vært en formel for suksess hadde vel alle brukt den? Men det er jo noe med dette maleriet. Alle kjenner «Skrik». Det gjør folk nysgjerrige. Man lurer på hvorfor han malte det. På historien bak.

– Johannes Vermeers berømte maleri «Pike med perleøredobb» inspirerte jo både til en roman og film for noen år siden. Hvor lik er din historie?

– Konseptet med et berømt maleri og en ung kvinne … ja. Men historien min er fullstendig annerledes … Konseptet er likt, men likevel forskjellig, he he.

 

– En gåte

– Husker du når du så «Skrik» første gang?

– Nei, jeg gjør ikke det. Bildet har alltid vært der. Munch har vært et navn man har kjent, men da jeg flyttet til Norge var han overalt. Alle kjente Munch. Det var nesten litt kjedelig.

Hva er det med Munch som gjør han så fascinerende?

– Han er jo en gåte.  Fascinerende, komplisert, intens … Jeg ble nesten besatt av mannen etter hvert som jeg skrev. Jeg tror du nesten må bli litt forelsket i den du skriver om for at det skal bli virkelig bra.

– Hvor ligger Munchs storhet, tror du?

– Han er selve ekspresjonismen, slik han våget å uttrykke seg. Han var fullstendig kompromissløs. Og han stoppet aldri. Han lagde tresnitt, malerier, tegninger, litografier. Kunsten var livet hans. Derfor kunne han heller ikke ha noe varig forhold til en kvinne.

 

Nobel neste

Lisa Strømme har levd med Munch i mange år, og i disse dager kommer altså endelig boken om Munch og de unge kvinnene som inspirerte ham ut på norsk. Men Lisa Strømme har innledet et nytt forhold til en død skandinav. Som skal resultere i en ny roman om alt går etter planen.

– Alfred Nobel, sier hun. – Jeg har vært på en 18 måneders episk reise i hans fotspor. I likhet med Munch har også han hatt litt av et liv. Nå skriver jeg om det livet og om bakgrunnen for nobelprisene, og hvordan en kvinne som sto nær ham nesten gjorde at det ikke ble noen nobelpriser.

 

En bok for alle

Men nå er det altså Malerens muse. Hvem er den egentlig skrevet for?

– Det er en historisk love story som appellerer til alle, håper jeg. Det er kunst, historie og romantikk spunnet ut blant flere historiske personer – og noen oppdiktede. Jeg håper riktig mange vil ha utbytte av dem, smiler Lisa Strømme.

 

Les også: Dikter om Munch

Les også: Fra Munch til hatblogging