Ti tips fra boss Bas

FRANKFURT 2019: Hvordan finne opp norske hjul til en tysk bil.

– Selv med Halldór Gudmundsson, som har gjort dette før, på laget. Selv med all verdens gode råd fra alle dere har invitert hit, meg selv inkludert. «The basic truth» er at dere må gjenoppfinne hjulet selv – rett og slett finne opp norske hjul som passer til en tysk bil, sier Bas Pauw, sjef for fjorårets hovedlandsatsing under Frankfurtmessen; Nederland og Flandern.

Det var en topptung affære da NORLA trommet sammen til Innspillkonferanse i anledning at Norge skal bekle den samme rollen i 2019. Blant de som entret scenen på Sentralen i Oslo i dag var H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, statssekretær Laila Bokhari, Frankfurtmessens direktør Juergen Boos, NORLA-direktør Margit Walsø, Frankfurt 2019-sjef Halldór Gudmundsson og ellers en rekke prominenser fra inn- og utland. På tampen av dagen skal også kulturminister Linda Hofstad Helleland gripe mikrofonen.

Men selv om Bas Pauw understreket at han ikke satt med fasit, og at det norske teamet selv måtte innta bilverkstedet for å lage hjulene til bilen, hadde han likevel ti råd å komme med til sine norske venner.

 

Ti tips fra Bas Pauw:

  1. Bygg riktig struktur. Finn det rette laget og skaff gode støttespillere. Når du har skaffet deg disse støttespillerne: hold dem på armlengdes avstand.
  2. Gjør et klart veivalg for hva du ønsker å presentere i Frankfurt. Det du velger å presenterer må henge sammen – og styrke hverandre.
  3. Litteraturen må stå i sentrum – for én gangs skyld har dere muligheten til det i en så stor sammenheng.
  4. Begrens dere ved å være ambisiøse. Dette rådet høres kanskje litt underlig ut, men vi blinket oss ut syv byer I Tyskland – og disse syv byene alene – hvor vi satset stort. Man kan ikke være overalt, men gjør man en god jobb i disse byene, kan man skape en illusjon av å være overalt.
  5. Bruk andre menneskers gode energi – du kan ikke gjøre alt selv!
  6. Få de unge og kreative folk om bord. Det blir ofte for fristende å lene seg på erfaring.
  7. Bruk tid til å bygge nettverk i Tyskland – med forleggere, bokhandlere, journalister, anmeldere og festivalsjefer.
  8. Lær tysk! Det burde egentlig være punkt nummer én, for dere burde begynne å lære dere språket i morgen.
  9. Spar litt penger, så dere også har litt igjen til 2020. Mange investerer tungt i et massivt femdagers fyrverkeri på messen, for deretter å forsvinne sporløst. Ikke gjør det.
  10. Nyt det! Det er over før dere aner det.

 

 

(Foto: Nora Steenberg)