Maja splitter kritikerne

RUNDER AV KLIMAKVARTETT: Maja Lunde (foto: Oda Berby)

BOKBAROMETERET: Her er ti bøker det er verdt å sjekke ut akkurat nå.

Det har vært mye bok i media den siste uka, noe ikke minst de to første på ukas Bokbarometer bidrar til. Mens Abida Raja har høstet unison applaus, synes Maja Lunde så langt å dele anmelderkorpset med sin siste bok.

Maja Lunde: Drømmen om et tre (Aschehoug)

Svalbard står sentralt, når Maja Lunde runder av sitt store prosjekt «Klima-kvartetten», med Drømmen om et tre. «Imponerende klima-finale» mener Guri Hjeltnes, som gir romanen en sekser. «Romanen er gjennomarbeidet og velskrevet. Og om det enn iblant blir mange kunnskapssvinger, er her – ikke å forglemme – også et thrilleraktig drama, som Lunde med kløkt porsjonerer ut og holder tilbake – lenge. Det er en arbeidsmessig og litterær bragd å fullføre kvartetten med en slik finale,» skriver VG-anmelderen.

Dagbladet-anmelder Cathrine Krøger fremfører at hun ikke er i tvil om at Lunde er en god forfatter, med god flyt, kjappe replikker, og poetiske bilder. Men hun legger til: «I likhet med andre lesere har jeg problemer med å ta denne kvartetten på alvor som skjønnlitteratur for voksne. Med sin overtydelige tematikk og endimensjonale typer, er dette i passasjer nesten pinlig barnlig. Sånn sett kan Lundes kvartett likne Jostein Gaarders Sofies verden (1991), også det ei ungdomsbok som ble en verdenssuksess.»

NRKs Marta Norheim er også mer lunken og mener at selv om dette er et prisverdig prosjekt, har tendenslitteratur «ein lei tendens til å fokusere så heftig og direkte på saka at lesaren blir utmatta heller enn inspirert». Norheim skriver videre at: «Språket er forunderleg flatt, generelt og bildefattig. Barna leikar og alle et mat. Eg ser ikkje ein gong for meg fjella på Svalbard. Teksten døyr litt mellom spenningstoppane.»

Abida Raja og Håkon F. Høydal: Abida Raja – Frihetens øyeblikk (J.M. Stenersen)

Mange hadde nok tatt for gitt at Maja Lundes bok skulle bli den mest omtalte i uka den utkom, men den gang ei: Da Abida Raja og Håkon F. Høydals bokbombe detonerte, var det denne som stakk av med det meste av spalteplassen. Og ikke bare var det en oppsiktsvekkende bok, det var også en oppsiktsvekkende god bok, mener store deler av anmelderkorpset. I Frihetens øyeblikk forteller Abid Rajas storesøster om den tøffe oppveksten i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier, og historien om et krevende ekteskap.

Andreas Wiese beskriver boken som «smertefullt ærlig og modig», og gir boken terningkast 6 i Dagbladet. Samme terningkast gir VG-anmelder Sindre Hovdenakk, som utroper den til  årets modigste bok, med attesten: «Historien til Abida Raja er engasjerende, spennende og imponerende ærlig om en frihetskamp bare de færreste ville ha klart.» Vår egen anmelder Morten Ståle Nilsen skriver at «Abida Rajas historie er ytterst vesentlig og uhyre velskrevet», og gir boken terningkast 5.

Noe mer forbeholden er Klassekampens Bjørn Ivar Fyksen, som mener at «Abida Rajas historie er sterk, men svakt fortalt». Fyksen synes det er synd at det i liten grad reflekteres over hva som fortelles og at man ikke bringer inn en bredere kunnskap om tematikken.

 

Trygve Riiser Gundersen: Haugianerne. Enevelde og undergrunn (Cappelen Damm)

Trygve Riiser Gundersen har fått unison kritiker-applaus for sin annerledes-historieskriving. I Haugianerne. Enevelde og undergrunn tar han oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hva slags bevegelse var egentlig haugianismen? Hvilken virkelighet sprang ut den av? Hva var staten og embetsmennene så redde for?

«Storslått og imponerende», mener Dagbladets Marius Wulfsberg, og triller terningen til en sekser. Han beskriver boken som en «oppsiktsvekkende thriller». «En skikkelig levende bok, en grundig bok, en ekte god bok», fastslår Tore Renberg i Vinduet. I Klassekampen melder Edvard Hoem at «Denne lesaren er, etter å ha lese første bandet av Haugianerne, meir og meir overtydd om at eit storverk er i emning.»

Kerstin Ekman: Løpe ulv (Aschehoug, oversatt av Bodil Engen)

Snart 30 år etter at hun ble tildelt både Augustprisen og Nordisk råds litteraturpris for Hendelser ved vann, er Kerstin Ekman tilbake med en vidunderlig roman. Sentral i romanen er 70 år gamle Ulf Norrstig, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda. Løpe ulv er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, Sveriges Radios Romanpris, Adlibrisprisen og kåret til årets beste bok av Dagens Nyheter.

«En bedre roman om naturtap er neppe skrevet på skandinaviske språk», fastslår Tom Egil Hverven i Klassekampen. «Et lite mesterverk. … en lysende velskrevet, engasjerende og spennende fortelling fra de svenske skoger. I det hele tatt er naturen en viktig karakter i denne fortellingen, og naturskildringene er med på å heve den litterære kvaliteten til aller ypperste nivå», er dommen fra Sindre Hovdenakk, som triller VG-terningen til en sekser. En sekser vanker det også fra Adresseavisens Vigdis Moe Skartstein. Også vår egen Leif Gjerstad henter frem sekseren, og mener Ekman «briljerer med et nøkternt, men også poetisk og bilderikt språk som nærmest får duften av naturen til å stige opp fra sidene».

Kristin Solberg: Den andre (Aschehoug)

Aisha Shezadi Kausar var en kjent figur i det norske islamistmiljøet da hun reiste til Syria og sluttet seg til IS i 2014. Med seg hadde hun sin ettårige sønn. Noen måneder senere var gutten død. Tre år etter dukket Aisha opp i en kurdisk fangeleir og sa hun ikke lenger var del av IS. Men hvordan kunne en jente fra Bærum i det hele tatt slutte seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? Kristin Solberg, Midtøsten-korrespondent for NRK, har jaktet på svarene i restene av kalifatet og i tre år ført samtaler med Aisha og dem rundt henne.

«Kristin Solbergs bok om den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar er til å få frysninger av», skriver Sindre Hovdenakk og triller VG-terningen til en femmer. Samme terningkast gir Dagbladets Jan Erik Smilden, som mener «Kristin Solberg har skrevet et tett, og til tider skremmende portrett av Aisha Shezadi Kausar.» Morgenbladets Live Lundh skriver at «Kristin Solbergs bok om IS-tilknyttede Aisha Shezadi Kausar utfordrer og plager leseren. Det gjør den viktig», mens Vårt Lands Astrid Fosvold mener Solberg «balanserer tydelig etisk bevissthet med veldreid dramaturgi».

Trine-Lise Rygh: Du er min historie (Vigmostad & Bjørke)

«Oppsiktsvekkende god» er Dagbladet-anmelder Joakim Tjøstheims karakteristikk av Trine-Lise Ryghs roman om et utfordrende samliv. Han gir Rygh terningkast 6 og mener dette er «en selvsikker og stilsikker roman skrevet i en myk realisme og et kledelig nøkternt språk.» Stavanger Aftenblads Sigmund Jensen gir boken en femmer og skriver blant annet: «Vondt, vakkert og velskrevet om å påta seg en altfor stor omsorgsbyrde. (…)»

Kvinnen i romanen lever i et forhold som gradvis har sviktet i sammenføyningene. Mannen er deprimert, han har alltid vært det, lever et liv litt på siden av alle andre. Han går. Forsvinner ned veien fra huset der de håpet å finne lykken. Noen ganger går han til andre. Romanen beskriver ett år i et ekteskap og gir oss innblikk i parets felles historie gjennom fortettede tilbakeblikk.

Daniela Krien: Brannen (Press. Oversatt av Ute Neumann)

«Daniela Krien er en lysende komet på den tyske bokhimmelen og inntar nå verden. Hun fortjener mange mange lesere i Norge», skrev Guri Hjeltnes i sin anmeldelse av Kriens bok tidligere i år. Hun triller terningkast fem på boken. 

Boken ble i fjor nominert til Årets favorittbok av tyske uavhengige forlag, og fikk strålende kritikker i tyske aviser. Blant annet i MDR Kultur, Leipzig: «Her kommer det igjen – kjærlighet – og spørsmålet om hvor konstant den egentlig er. Krien beskriver det mesterlig.»

I Norge er ikke Hjeltnes alene om å like boken. Silje Bekeng-Flemmen i Klassekampen skriver følgende: «[Som i] «Kjærlighet i nødsfall» (2021), skjuler rikdommen og dybden i årets roman seg under overflaten av et nøkternt, direkte og lite ornamentert språk. Også her er det nennsomt ivaretatt av oversetter Ute Neumann.»

Dagbladets Cathrine Krøger triller 6’er på terningen, og skriver: «For en vidunderlig bok!»

Runar Dahle: Tom – den andre viljen (Gyldendal)

Det var en fantasivenn som inspirerte Dahles andrebok, en grøsser med teknologien i sentrum.

Boken utkom før sommeren, og flere anmeldere melder om frysninger i sommervarmen. Blant andre Ingvild Bræin i Dag og Tid. Hun skriver: «Dahle skriv fram ei nærmast gotisk historie om tilsynelatanda trivielle tilhøve, der rom etter rom opnar seg og ein frys på ryggen og lurer på kvar vi skal no. […] Han løftar alt stoffet sitt opp i eit materiale som i seg sjølv er framifrå litterær lesing, utøving og utforskning, og så får lesaren lov til å vere der oppe, og laste ned, framfor å starte i ein sjølvbiografisk eller innovervendt mudderbank og laste opp. I våre dagar er det frigjørande.»

Cathrine Krøger i Dagbladet gir boken terningkast fem, og skriver: «En elegant og original skrekkroman om galskap, kunstig intelligens og psykiatriens tragikomiske historie. […] Det er så stilig gjort, kuriøst og intelligent, originalt og humoristisk.»

Terningkast fem får også boken av Sigmund Jensen i Stavanger Aftenblad. Han skriver blant annet: «Språket er billedrikt, tidvis energisk, det er ikke langt mellom de sitatverdige partiene, gullkornene og humoren.»

Jan Grue: Prøve og feile (Gyldendal)

Forrige uke utga Jan Grues det avsluttende verket i sin trilogi. I likhet med de tidligere bøkene, ser også den tredje boken ut til å bli en kritikerfavoritt.

Dagbladets Joakim Tjøstheim gir boken seks øyne på terningen, og skriver: «Boka er vekselvis alvorstung og morsom, og tvers igjennom godt skrevet – ikke minst er den godt sammensatt. Grue verken prøver eller feiler. Han behersker.»

Åste Dokka, Vårt Land hyller bokens avslutning: «… de siste sidene bærer en allmennmenneskelig livsvisdom som er så dyp og framstår som så hardt tilkjempet at den er verdt hele boka.»

Mens Oda Faremo Lindholm i VG gir boken terningkast fem, og skriver: «Med «Prøve og feile» viser Grue på bevegende vis hvor sammensatte utfordringer for funksjonshemmede kan være – og hvor dypt problematisk det er å putte mennesker i bås.»

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden (Cappelen Damm)

Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, hvor leseren følger Brita Caisa – Arvolas tipp-tipp-tipp-oldemor.

Maya Troberg Djuve i Dagbladet gir boken terningkast fem, og skriver: «Ingeborg Arvola har skrevet en medrivende roman om kjærlighet, arbeid og overtro»

VGs anmelder Guri Hjeltnes er hakket mer begeistret. Hun gir boken terningkast seks, og trekker særlig frem de gode naturbeskrivelsene. Hun skriver også: «Dette er storslagent epos fra Ingeborg Arvola […] fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse. Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg.»