Kvinner som selger

Kvinner som selger "Kvinner i kamp": Silje Mella, Ingild Haugland og Anette Garpestad i Cappelen Damm Agency.

Marta Breen og Jenny Jordahls historie om kvinner i kamp har fått utenlandske forlag til å grave dypt i lommebøkene.

– Ja, det er ikke så ofte vi opplever skikkelige budrunder, der fem-seks forlag i ett land kjemper om å få tilslaget, sier rettighetssjef Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency på bokmessen i London.

De tre kvinnene i forlagets agentur er svært fornøyde ved bokmessens slutt. Og det er altså særlig Kvinner i kamp, 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! som har slått an.

– Den er solgt til syv land foreløpig, opplyser Anette Garpestad, Silje Mella og Ingvild Haugland, som alle har solgt rettigheter på messen.

Les også: Internasjonal kvinnekamp med Breen og Jordahl

– Og så er det jo Roy Jacobsen. Vi har feiret Roy litt her nede. Det at han nå er kortlistet til Dublin Literary Award vekker oppsikt. Det er en av verdens viktigste priser, og det gir også vårt agentur troverdighet, sier Haugland. – Noe som gjør at vi også kan bringe frem nye forfattere.

Veteranen

Eirin Hagen har solgt rettigheter i 21 år.

Sakprosa med historisk vri går bra også hos andre norske agenter. Eirin Hagen i Hagen Agency har vært agent i 21 år, og hun selger Bjørn Berges Landene som forsvant, som kom i 2016, til stadig nye språkområder.

– Nowhere lands er ute i 13 land nå, forteller Hagen. Som disse dagene i London har hatt størst suksess med Tore Kvævens Når landet mørknar.

– Det er en fantastisk bok, sier hun. Velskrevet, og spennende, og resultat av en fantastisk research. – Forfatteren forteller om alt fra hvalrossfangst til dagligliv på 1200-tallets Grønland. Spennende.

– Hva er din største suksess gjennom disse 21 årene som agent?

– Det er nok Halvbroren. Jeg solgte den til 25 land mens jeg hadde den. Nå nylig er det Maria Parrs Vaffelhjarte. Den er solgt til 30 land. Hennes andre bok, Tonje Glimmerdal er solgt til 25 og fjorårets Keeperen og havet er allerede solgt til 18 land. Det er ikke noe automatikk i at bøkene går bra i utlandet selv om de har gått bra hjemme, men Vaffelhjarte selger veldig bra. I Russland for eksempel. Der er den trykt i et opplag på 100 000. Det forteller at hennes univers engasjerer lesere i svært ulike land. forteller Hagen.

Kartenes historie

Selger kart og vikinger: Thomas Mala

Hos agenturet Northern Stories er det fjorårets Brage-vinner, Verdensteater av Thomas Reinertsen Berg, som har skapt mest interesse. Boken om kartenes historie har imponert flere enn Brage-juryen. Den presenteres stadig over bordet når agent møter innkjøper i London.

–  Og så er det jo Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen, forteller Thomas Mala i Northern Stories. – Og Agnes Ravatns Fugletribunalet, som vi har rettighetene til. Den skaper fremdeles interesse og nysgjerrighet ute i verden.