Krimsuksess for Bokbloggeir

Geir Tangen. FOTO: HAAKON NORDVIK

Geir Tangens debutroman selger som hakka møkk. Og får glimrende anmeldelser. Fofatteren selv er (nesten) målløs.

Bokblogger Geir Tangen har solgt ut hele førsteopplaget av debutromanen Maestro på noen få uker. Lørdag toppet det seg da han fikk en helsides anmeldelse og en femmer i Dagbladet. Debutanten selv er overveldet. 

 

Den 46 år gamle læreren fra Øystese i Hardanger ga ut boken på eget forlag etter å ha blogget om – og anmeldt – krimromaner i tre år. Det var en viss fallhøyde, for å si det slik.

Geir Tangen smiler. – Gjett om jeg har tenkt på den. Og da jeg hørte at boken skulle anmeldes i Dagbladet lørdag hadde jeg en grusom natt. Jeg hadde vekkerklokken på fem og sov urolig hele natten. Da avisen kom … ja, det var helt utrolig.

 

Geir Tangen. FOTO: HAAKON NORDVIK
Foto: Haakon Nordvik

 

«En god løsning»

Ja, Dagbladets anmelder Ingvar Ambjørnsen trillet en femmer på terningen og skriver begeistret at boken er full av humor og leken oppfinnsomhet:

«Ja flere ganger ble jeg sittende og le høyt av forfatterens oppfinnsomhet og lekelyst. Hele boka bærer preg av skriveglede og overskudd. Vevd inn i det hele finnes også hilsener og hint til norske krimkolleger, flere av dem er faktisk del av selve gåten. Og noe mer skal ikke røpes her, bortsett fra følgende: Denne boka bør være en tankevekker for norske forlagsansatte. For Geir Tangen beviser at det å gi ut på eget forlag faktisk kan være en god løsning.»

Litt av en attest fra en rutinert ring… eh… rev i bransjen. Men hvorfor ventet Tangen til han var 46 år med å debutere?

– He he … Jeg føler meg mer som 26 egentlig. Neida, jeg måtte bli ferdig med unger og sånt før jeg var voksen nok og fikk tid til å konsentrere skikkelig meg om dette. Men jeg har hatt lyst til å skrive siden jeg var tenåring.

 

Lansering. Kollegene Hans Olav Lahlum og Geir Tangen. Foto: Foto: Alf Robert Sommerbakk

 

Seriemorder i Haugesund

Siden 1996 har Geir Tangen bodd i Haugesund, der han jobber som ungdomsskolelærer. Han er gift med fofatteren Agnes Matre og har nesten voksne barn og bonusbarn.

92194f70-b92c-4bb6-a3ca-e5969fdaa839– Vi er en moderne familie. Agnes har to barn og jeg har ett. Det er faktisk fem forskjellige etternavn i den nærmeste familien, så postmannen slett litt en stund. En dag ringte han på og luret å om det var riktig at det bodde fem familier her.

Boken Maestro handler om en seriemorder i nettopp hjembyen Haugesund. Og om en litt forsoffen journalist og en politietteforsker som har litt å stri med både internt og eksternt.

Nå er altså førsteopplaget på 2000 borte, og et nytt opplag er på vei.

– Hvorfor har du truffet blink, tror du?

– Jeg tror det er litt sammensatt. Jeg tror det at jeg har jobbet så mye med krimlitteratur som jeg har gjort har gitt meg en forståelse av sjangeren. Jeg har også mange kjente i miljøet og har fått råd og støtte derfra. Dessuten har jeg lest vanvittig mye krim. Det er jo en hyllest til sjangeren dette. Og jeg har ikke vært redd for å stå frem. Jeg bruker sosiale medier og kontakter uhemmet. Og jeg har vært hundre prosent bevisst på å bruke sjangerens klisjeer, sier Geir Tangen.

 

Flere bøker på gang 

Geir Tangen har skrevet boken på fritiden. Han har full jobb som lærer og har ingen planer om å gi seg med det.  De siste tre årene har han lest og anmeldt 153 kriminalromaner på bloggen sin også.

– Så hvor går veien videre nå. Blir det mindre blogging og mer skriving?

– Jeg skal skrive mer, men er nødt til å jobbe og blogge som vanlig. Uansett: Dette har gitt en voldsom inspirasjon til videre skriving, sier den overveldede forfatteren.

 

***

Du kan møte Geir Tangen under krimfestivalen i Oslo 3. til 5. mars og han blir også å treffe på Hans Olav Lahlums krimfestival i Tvedestrand 19.-21. februar.

Les også : Norges største krimblogger debuterer