Sendte 40 000 bøker ved stengetid

– Vi berget jula for Interpress, sier Arve Juritzen. I Reitan Convenience synes de ikke å være like begeistret for den overdådige julegaven.

Juritzen sendte 40 000 bøker til Interpress etter at de hadde fått melding om nedleggelse: – Vi var i samtale med Reitan om å starte «Nye Interpress», sier Arve Juritzen.

Under mandagens rettssak kom det også frem at Juritzen hadde sendt et enorm lass bøker etter at de hadde fått beskjed om at det var kroken på døra for Interpress’ bokdistribusjon.

– Hvorfor vi sendte vi 40 000 bøker etter at Interpress gjorde oppmerksom på nedleggelsen? Ene og alene fordi vi var i samtaler med Reitan og Engrospartner om å starte en ny distribusjonskanal. Vi trenger en sterk distributør i massemarkedet ved siden av Bladcentralen, utdyper Arve Juritzen til BOK365.

– Dere tok en stor risiko ved å levere så mange bøker etter at Interpress hadde meldt at de skulle pakke sammen?

– Nei jeg mener det ikke var et sjansespill. Vi hadde kommet såpass langt i dialogen med Reitan og Engrospartner. – Jeg oppfattet at vi hadde en felles interesse og at man ønsket å unngå en glipe i leveransene. Vi reddet rett og slett juleleveransene for Interpress.

– Var det hele veien aktive bestillinger?

– De tar ikke inn varer uten at de er bestilt.

 

– Var ikke lønnsomt

Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience AS, bekrefter dialogen med Arve Juritzen:

– Jeg understreker at vi ikke kan uttale oss på vegne av andre tidligere bok-kunder av Interpress, som Coop, Meny, Statoil og andre. Men da Narvesen skulle finne ny leverandør av bøker høsten 2014, var et mulig samarbeid mellom Juritzen Forlag og Engrospartner ett av seks alternativer som ble vurdert, sier Håvik. – Da det ble klart at dette ikke var den beste løsningen, valgte Narvesen å gå videre i prosessen med tre andre distributører. Til slutt landet vi på MediaConnect, som i tillegg til Bladcentralen er leverandør av bøker til Narvesen i dag.

Arve Juritzen hevder han selv landet på at distributørrollen ikke var særlig fristende:

– Vi kom etter hvert fram til at det ikke er lønnsomt å distribuere kun til Narvesen. Det er nærmest umulig, hvis man ikke får et større kundegrunnlag enn det.

 

– Må rydde opp sjøl

– På grunn av dialogen vi var inne i, har Juritzen Forlag et helt annet bakteppe enn de andre involverte forlagene. Returkravet fra Reitan tar ikke hensyn til dialogen vi har hatt og at denne returen er ekstraordinær, sier Arve Juritzen, som mener Interpress ikke hadde rett til å kreve full retur og oppgjør i kroner, etter som man gjennom årene hadde innarbeidet en annen praksis.

Det er man ikke enige i hos Reitan:

– Ordet retur kan ikke forstås på noen annen måte enn å levere tilbake det man har mottatt og få tilbake pengene dine. Ikke en bytterett, slik Juritzen anfører.

Arve Juritzen mener Reitan ikke tar det nødvendige ansvar her:

– Stenger du sjappa, må du også rydde opp sjøl.