Klimapolitikk for nybegynnere

Jenny Jordahl (Foto: Vidar Schiefloe)

LESERNES FAVORITT: Ole Mathismoen og Jenny Jordahl (bildet) skriver om miljøspørsmålet for et yngre publikum.

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl har siden våren 2016 samarbeidet om «Grønne greier», som har prydet baksiden av Aftenposten Junior. Tilbakemeldingene på tegneserien, som tok opp miljøspørsmål på en morsom måte, var mange og positive, og i år utkom den som bok, Grønne greier – om natur og miljø og sånt (Ena).

Ole Mathismoen er Norges fremste miljøjournalist, og har jobbet med klima- og miljøproblemer i Aftenposten i mer enn 30 år. Sammen med illustratøren Jenny Jordahl har de skrevet seg selv inn som tegneseriefigurer i boken. Her tar de opp alvorlige tema, som plastforurensning, klima og natur som forsvinner.

Boken ble også tidligere i år nominert til Brageprisen i kategorien Åpen klasse: populærvitenskap for voksne og barn/ungdom. I tillegg til prisnominasjonen, har også anmelderne priset boken. Dagbladet trillet en femmerterning, og anmelder Maja Troberg Djuve skrev blant annet «En barnebok om miljø som bør inn i enhver bokhylle». Hun trakk også frem Jordahls strek:

«Jordahls fargesterke illustrasjoner er livlige, og skaper energi og humor.» Jordahls strek er også blitt lagt merke til utenfor Norge. Under Frankfurt-messen tidligere i år, opplevde forlaget Ena stor interesse.

– Streken hennes har stor internasjonal appell, sa forlagssjef Kristin Jobraaten, om Jordahl og Mathismoens Grønne greier.

Syns du Ole Mathismoen og Jenny Jordahl har skrevet årets beste bok, eller ønsker du å heie frem en annen 2018-favoritt, kan du stemme her. Avstemningen løper frem til 5. januar og du kan stemme én gang per døgn per devise.