Sperrefrist til besvær

Foto Boris Breuer/Cappelen Damm

Dagligvarebutikker selger Lucinda Rileys nye bok før den offisielle utgivelsen. Det irriterer bokhandlere og forlag.

Flere bokhandlere uttrykker frustrasjon i sosiale medier fordi enkelte dagligvareforretninger begynte å selge Lucinda Rileys nye bok Månesøsteren lenge før salgsstart 2. januar.

I gruppen Boksnakk diskuterer medlemmene bøker de har lest og andre ting som har med bøker å gjøre. Mange uttrykker frustrasjon over at enkelte selger Rileys bok før tiden.

I gruppen Boksnakk på Facebook utveksles leseerfaringer, og det viser seg at mange allerede har kjøpt den etterlengtede femte boken i serien De syv søstre andre steder enn i bokhandelen.

Det bekymrer både bokhandlerne og forlaget.

Forholder seg til sperrefristen

Elin Urke hos Ark Beyer i Bergen synes ikke noe om at dagligvareforretninger bryter sperrefristen.

Blir litt sur: Elin Urke hos Ark Beyer.

– Jeg blir rett og slett litt sur, sier hun. – Vi har fått en rekke forespørsler fra kunder, og har hatt boken på bakrommet et par uker, men selger selvfølgelig ikke før utgivelsen 2. januar. Dette er en bok vi kunne solgt i bøtter og spann, men vi forholder oss til sperrefristen. Da er det ganske surt at andre selger den før tiden, sier hun.

– Har lagt av bøker

Surt: Henning Ross Vestavik hos Norli Markens

Henning Ross Vestavik hos Norli Markens i Kristiansand synes også det er surt at boken selges andre steder før utgivelsen.

– Vi har daglig folk som er innom og spør etter den, og kunne solgt bøker i massevis. Vi har lagt av bøker til folk som vi forhåndsbestille, men de får den ikke før 2. januar, forteller han.

– Rekordstor interesse

Salgs- og markedsdirektør Knut Gørvell i Rileys forlag Cappelen Damm sier at de har fått noen rapporter om dagligvareforretninger som selger boken.

Kjent med problemet: Knut Gørvell i Cappelen Damm.

– Det er rekordstor interesse for Lucinda Rileys Månesøsteren. For at leserne skulle være sikret bok med en gang bokhandelen åpnet i 2019, måtte vi sende ut bøker før jul. Ingen bokhandler eller dagligvarebutikk har lov til å selge den før i januar. Dette er respektert over det ganske land, men det har vært noen få glipp. Vi har raskt slått ned på butikker og bokhandler som har lagt boken ut for salg, og bøkene er da blitt fjernet. Det er ikke alle dagligvareforretninger som er så proffe på boksalg, sier Gørvell.

– Har dere fått rapporter om bokhandlere som også har begynt å selge boken?

– Vi er kjent med et par glipper fra bokhandlere også, og vi skjønner frustrasjonen når de ser at boken er til salgs i nabobutikken. Vi ringer rundt og får også det stoppet.

Lucinda Rileys nye bok er trykt i et opplag på 48 000, og offisiell salgstart er altså 2. januar. Riley kommer både til Bergen og Oslo i begynnelsen av januar for å lansere Månesøsteren.