Kjøper 50 prosent av Bastion

– Bastion er et imponerende selskap med en sterk forfatterstall, dyktig ledelse og stor systemverdi. Dette er et svært viktig skritt for vår satsning i bokbransjen, sier Petter Stordalen.

Strawberry Publishing har kjøpt 50 prosent av Bastion forlag og overtar umiddelbart driften av forlaget.

– Bastion er et imponerende selskap med en sterk forfatterstall, dyktig ledelse og stor systemverdi som har vist en voldsom evne til å skape leselyst blant folk over hele landet. sier Petter Stordalen, og legger til: – Dette er et svært viktig skritt for vår satsning i bokbransjen.

Les også: Inntar nok en bastion?

Opsjon på rest-oppkjøp

Strawberry har samtidig med sin inntreden i Bastion sikret seg en opsjon ut året på å kjøpe resten av forlaget. Bastion forlag er ikke medlem av Forleggerforeningen, og Strawberry Publishing kan derfor ikke eie mer enn 50 prosent av selskapet uten at Bastion forlag må melde seg inn i foreningen. Alternativt må Strawberry melde seg ut.
– Vi vil trolig utøve opsjonen og melde Bastion inn i Forleggerforeningen, men det vil skje mot slutten av året da vi i størst mulig grad ønsker å respektere de avtalene Bastion allerede har inngått, sier forlegger Jonas Forsang i Strawberry Publishing. – Slik den norske bokbransjen er strukturert, og i en tid hvor rabatter og markedsstøtte gjør det stadig vanskeligere å overleve for aktører som ikke eier kjedene, er vårt fokus på vekst og utvikling og det vil nok være mest naturlig å eie hele Bastion.

En pengemaskin

Bastion forlag har i flere år vært en pengemaskin. Ved tett oppfølging av bokhandlerne og strategisk arbeid har de bygd opp flere store oversatt-bestselgere på det norske bokmarkedet – med Jojo Moyes’ enorme salgstall som den største suksesshistorien. På BOK365s tiårsliste over mestselgende skjønnlitteratur har den britiske journalisten og forfatteren tre av de åtte øverste på listen, deriblant den soleklare eneren.

MORTEN OLE MØRCH: – Det har vært et eventyr (foto: Ad Notam)

– Årene med vårt Bastion-team har vært et eventyr, men jeg fyller snart 69, og det er derfor med glede jeg nå i stor grad overlater min del av stafettpinnen til et godt og ressurssterkt lag som vil kunne bringe forlaget videre til nye høyder, sier Bastions forlegger og gründer Morten Ole Mørch. Han etablerte forlagsvirksomheten i 2006, opprinnelig for å utgi kulturhistoriske praktbøker. I 2011 ble Bastion et forlag for oversatt skjønnlitteratur, mens sakprosaen ble flyttet til forlaget Ad Notam.

Med kompetanse i ryggen

Atskillig lengre unna pensjonsalder er Bastion-forlagssjef Anja Marheim, som ser frem til å bli en del av en større familie:

– Bastion har vært et frittstående forlag i syv år og vi gleder oss nå til å bli en del av en større og spennende forlagsgruppering som komplementerer forlagets profil og utgivelser. Med Strawberry Publishings brede kompetanse i ryggen styrker vi forlaget som helhet og hvert enkelt forfatterskap, og ser frem til å fortsette å skape gode leseropplevelser for våre norske lesere.

Bastion blir inntil videre sittende i sine nåværende kontorlokaler på Vindern.

Innhold etterspurt

– Aldri har behovet for innhold vært større, enten det fordøyes som tv-serier, filmer, podcast eller bøker. Vi tror det behovet bare vil øke ytterligere i fremtiden, ettersom nye teknologiske fremskritt stadig vil gi folk flest mer fritid. Der spiller bøkene en elementær rolle, uavhengig av i hvilket format de leses eller oppleves, sier forlegger Jonas Forsang i Strawberry Publishing.

Forhandlingene har pågått siden før sommeren, og det skal ha vært både norske forlag og en internasjonal aktør inne i prosessen. Ingen av partene vil ut med noen kjøpesum, men mye indikerer «høy prisklasse» – det vil si et betydelig tosifret millionbeløp. Bridgehead AS, det norske teamet i Oaklins, var engasjert som megler og finansiell rådgiver for Bastion Forlag AS i forbindelse med transaksjonen, mens advokatfirmaet Ro Sommernes bisto Strawberry Publishing.

Passerer 100 millioner?

Foruten Bastion består Stordalens forlagsfamilie nå av Pilar, Armada, Capitana, Pioner (tidligere Juritzen) og imprintet Canoa, med sentrale ansatte heftig engasjert horisontalt: Anne Fløtaker er sjefredaktør i fem av de seks forlagsenhetene – alle unntatt Pilar.

Med Bastion ombord ligger Strawberry Publishing an til å passere 100 millioner kroner i omsetning allerede i 2019, ifølge forlagshusets egne estimater.

SARAH NATASHA MELBYE: – Har masse å lære.

– Vi har masse å lære av Bastion, og nå gleder vi oss til å sette oss ned og utveksle erfaringer med våre nye kollegaer. Bastion har i likhet med resten av forlagene i Strawberry Publishing spesialisert seg på å gi ut et begrenset antall titler som får bred og tett oppfølging i hele salgsløpet. Jeg tror vi sammen vil bli en sterk gruppering med mye kompetanse og pågangsmot, sier Sarah Natasha Melbye, forlagssjef i fire av de seks forlagene.

«Bastion er en inspirasjon når det kommer til tett oppfølging av bokhandlere, kundearrangement, brandbuilding og ikke minst en svært vellykket satsning i massemarkedet», skriver Melbye i en e-post til sine forfattere.

Dette er Stordalens forlagsfamilie:

STRAWBERRY PUBLISHING (holdingselskap)
Eies av:
Petter Stordalen 50 prosent
Magnus Rønningen 25 prosent
Jonas Forsang 25 prosent

PILAR FORLAG (sakprosa)
Forlagssjef: Sarah Natasha Melbye
Forleggere: Jonas Forsang og Magnus S. Rønningen
Eies av: Strawberry Publishing 100 prosent

ARMADA FORLAG (skjønnlitteratur)
Forlagssjef: Sarah Natasha Melbye
Forleggere: Jonas Forsang og Magnus S. Rønningen
Sjefredaktør: Anne Fløtaker
Eies av: Strawberry Publishing 100 prosent

PIONER FORLAG (allmennforlag)
Forlagssjef: Sarah Natasha Melbye
Forleggere: Jonas Forsang og Magnus S. Rønningen
Sjefredaktør: Anne Fløtaker
Eies av: Strawberry Publishing 100 prosent

CAPITANA FORLAG (spenning/true crime)
Forlagssjef: Sarah Natasha Melbye
Forleggere: Jonas Forsang, Magnus S. Rønningen og Jørn Lier Horst
Sjefredaktør: Anne Fløtaker
Eies av: Strawberry Publishing 75 prosent / Jørn Lier Horst 25 prosent

CANOA FORLAG (imprint, barnebøker)
Forlagssjef: Sarah Natasha Melbye
Forleggere: Jonas Forsang, Magnus S. Rønningen og Jørn Lier Horst
Sjefredaktør: Anne Fløtaker
Eies av: Strawberry Publishing 75 prosent / Jørn Lier Horst 25 prosent

BASTION FORLAG (oversatt skjønnlitteratur)
Forlagssjef: Anja Marheim
Forleggere: Morten Mørch, Jonas Forsang og Magnus S. Rønningen
Sjefredaktør: Anne Fløtaker
Eies av: Strawberry Publishing 50 prosent / Bokkompaniet Utvikling 21 prosent / Mørch Publishing DA 29 prosent

Les også:

Bill. mrk. «Pent brukt Pioner»

Om snørr og bart og opplagstall

I isødet på Hoth: Hvor går Juritzen?

Hva nå, Bastion?

There’s a New Kid in Town

Har Jørn ringt?

 

Hovedfoto: Jonas Forsang og Petter Stordalen.