There’s a new kid in town

KOMMENTAR: Petter Stordalen saler opp hesten og gjør seg klar for London-bokmessen. Nå gjelder det å sikre alt som ligger løst og skramler på diligencen.

I dag braker det løs med bokmesse i London. Mye blir som før: Rader opp og rader ned med internasjonale forlag på display. Kilometere med messeganger som skal traskes opp og ned i letingen etter litterært gull. Rettighetsjakt i storforlagenes avlukker og rundt alle småbordene på rettighetssenteret. Summingen om hete objekter og heftige auksjonsrunder.

Men ikke alt blir som tidligere: There’s a new kid in town, for å sitere et kjent popband på slutten av 70-tallet. Petter Stordalen har entret saloonen, med tre patronbelter og så mange never dollar du bare kan drømme om. Den tran-stinne kjøpmannssønnen og hotellkongen fra Porsgrunn har så langt fått mer valuta – i PR, selskapsengasjementer og forfatterskap – enn han kunne drømme om for sine hittil investerte tjue millioner. Konkurrentene frykter hva han kan få ut av de neste tjue.

– Hei, det er Petter!

Det kan de få erfare allerede i London denne uka. Hittil har telefonlinjene gått varme fra Stordalen-imperiet og ut til norske bestselger-forfattere og tilhørende redaktører. Selv om det fremdeles er noen forfattere som er i tenkeboksen her hjemme, er de viktigste telefonene – og de fleste avgjørelsene – tatt.

Du skal ikke være overvettes forspent med verken krystallkuler eller kaffegrut for å spå det neste trekket i dette sjakkpartiet: Internasjonale bestselgere.

Stordalen-forlagene virker å ha gjort hjemmeleksene sine også på de utenlandske forfatterskapene, og kartlagt hvem og hva som er verdt å jage. Det er lettest å begynne med de etablerte bestselger-forfatterne og de store «messe-snakkisene». Dermed er det duket for temmelig friske forskudd og budrunder for de norske rettighetene. Her er vi i de lovløses land, hvor ingen normalkontrakt gjelder.

Friske auksjoner

Hva blir så konsekvensene av dette?

I beste fall blir de største bestselgerne spredd på flere hender, og inntektene settes i arbeid for å løfte frem bøker som ikke er like selvsagte kommersielle fulltreffere. I dag er naturlig nok de største forlagene best rustet til å henge med i de friskeste budrundene. Cappelen Damm har gjerne fått tilslaget når det er noe de virkelig har ønsket seg, og også Gyldendal har vist seg betalingsvillige når det gjelder. Nå kan de, og andre forlag, vente seg tøffere konkurranse.

I verste fall vil flere «forkjøpe» seg og det blir større økonomisk press på forlagene, som lever i en virkelighet hvor bokomsetningen har beveget seg sidelengs gjennom en årrekke.

Uansett: Ingen kan kjøpe alt – og store forskudd har aldri vært noen garanti for suksess. Historien har inneholdt en rekke uventede bestselgere, hvor det slett ikke er blitt lagt store penger i potten.

TILFELDIGHETENES SPILL: I 2014 var Anne Gaathaug forlegger for Gunnar Stavrums uautoriserte Stordalen-biografi på Kagge.

Friere rolle?

Hvis noen har vært i tvil disse ukene: Stordalens profil har aldri matchet en moderat satsing på et middels stort forlag. Akkurat nå vil vi tro at ambisjonsnivået himmelhøyt. At Stordalen selv akter å delta på London-messen er i seg selv en sterk indikator på nettopp det.

Rekrutteringen av Juritzen-sjef Sarah Natasha Melbye sist fredag er et annet sterkt vitnesbyrd. På kort tid har Stordalen og Pilar (og tilhørende Capitana og Gloria) sikret seg en profilert redaktør fra Norges største forlag, den klart mestselgende forfatteren hos det nest-største og forlagssjefene til to av landets største uavhengige forlag – blant mange andre, med gårsdagens rekruttering av Eystein Hanssen som ferskeste forfatter-tilskudd. Og på prosjekt-fronten i dag: Petter Northug-biografi, ført i pennen av forlegger Forsang selv.

Det blir spennende å se hvordan det går når Stordalens nye forlagsfamilie har levd side om side en stund. Anne Gaathaug ble opprinnelig presentert som en slags innleid forlagssjef også i Capitana. Nå slipper hun å jobbe så mye på tvers i systemet, og både hun og hennes Gloria synes dermed å få en friere rolle – i og med at Pilar og Stordalen kun er minoritetseiere i forlaget. Samtidig har Gaathaug og Sarah Natasha Melbye en lang relasjon og prima kjemi, og kommer til å snakke godt sammen i «Stordalen-systemet».

Hjerte og smerte

Apropos New Kid in Town – ved inngangen til London-messen: Eagles-biografen Marc Eliot skriver at New Kid in Town fanger «et presist og spektakulært øyeblikk som alle karer som har kjent smerte, sjalusi, utrygghet, sinne og hjertesorg i det øyeblikket han oppdager at kjæresten liker en annen bedre og har gått videre, vil kjenne igjen.»

Dette til skrekk og advarsel for alle forleggere, og forfattere de har kjær.

 

VEBJØRN ROGNE