Inntar nok en bastion?

STORE FAKTER OG MYE ACTION: Petter Stordalen, Sarah Natasha Melbye, Jonas Forsang og Arve Juritzen, etter oppkjøpet av sistnevntes forlagsvirksomhet.

KOMMENTAR: Det har lenge vært spekulert rundt mulige salg av Juritzen og Bastion. Stordalens Strawberry Publishing kjøpte det første. Nå er det andre på god vei inn.

Etter hva BOK365 erfarer er Strawberry Publishing og Bastion nær målsnøret med et oppkjøp.

Vi har ved flere anledninger meldt at forlagene Juritzen og Bastion har vært de heteste salgskandidatene på ryktebørsen. Nylig sikret Strawberry seg Juritzen Forlag – med Cecilia Samartin og krim-profiler som Jørgen Jæger, Jan-Erik Fjell og Jørgen Brekke. Nå kan også Bastion være på vei inn i Stordalens forlagsfamilie Strawberry Publishing. Det betyr at forlaget sikrer seg oversatte bestselger-forfattere som Jojo Moyes, Erica James, Santa Montefiore og den nye storsatsingen Catherine Isaac.

Ikke uventet

Oppkjøpet kommer altså ikke overraskende. Uventet er ei heller kjøperen. Det er mange grunner til det. Dels er det ikke mange aktuelle kjøpere her på berget akkurat nå. Gyldendal og Aschehoug har gjerne sverget til organisk vekst, fremfor oppkjøp av selskaper. Det samme gjelder Erling Kagge, som ikke har gjort noen slike bevegelser siden han sikret seg J. M. Stenersens forlag og tilhørende kongesagaer, polareventyrere og fremførbare underskudd (et ukjent fenomen på Snorres tid). Cappelen Damm er neppe en like ivrig kjøper etter å ha gjort ikke ubetydelige investeringer i Bazar, Font og Fontini. Og felles for Vigmostad & Bjørkes mange forlagsoppkjøp er at de har vært rimelige. Det blir ikke dette.

Er der for å vinne

Hvem står så igjen etter at vi har satt en strek over de ovenfor nevnte? Strawberry Publishing. Petter Stordalen har aldri vært med i konkurranser for å klokke inn på idealtid og få diplom. Er han først på spillbrettet, er han der for å vinne. Og slik brikkene nå ligger, er Bastion-oppkjøp den raskeste veien til vekst.  Det kan bringe Strawberry opp på nivå med Kagge og VBs allmennbokforleggeri omsetningsmessig, og opp i ryggen på Aschehoug Forlag i bokgruppe 3-5. Det er verdt å huske at den nye forlagsfamilien til Stordalen ikke har rukket å feire ettårsdagen sin ennå.

Ikke dermed sagt at Strawberry aldri vil satse på en finstemt lyriker fra Sunndalsøra. Men noen hovedstrategi blir det ikke. Den handler om å ha få utgivelser og stort salg.

Hånd-i-hanske

Der er Bastion hånd-i-hanske med Strawberry-strategien. De har klart å få optimal omsetning ut av et fåtall forfattere. Først og fremst gjelder dette selvsagt Jojo Moyes. Hun har vært Norges mestselgende forfatter, uansett sjanger, en rekke av de siste årene. Sjangermessig gir også et eventuelt oppkjøp mening for Strawberry. De sitter med en sterk norsk krim-stall, har gode sakprosa-selgere i Pilar, og får nå et solid beite kommersielle skjønnlitterære suksesser på oversatt-fronten.

I tillegg har Bastion rykte på seg for å ha et svært godt apparat og ditto strategi ut mot bokhandelen, noe den betydelige salgsuttellingen på en relativt beskjeden forfatterstall vitner om. Det er sikkert kompetanse som kjøperne håper kan være overførbar også til resten av forfatterstallen i Strawberry-familien.

Holder Moyes?

Spørsmålet mange stiller seg er: Hvor lenge holder Jojo Moyes? Et betimelig spørsmål. Men selv om Moyes nå har vært der i en årrekke, har hun ikke rukket å bli mer enn 49 år gammel. Det er slett ingen alder for en forfatter. Hvis forfatteren er motivert og leserne lojale, kan det være mange år med kommers i vente.

VEBJØRN ROGNE

 

Bildet: Fra v. Petter Stordalen, Sarah Natasha Melbye, Jonas Forsang og Arve Juritzen, etter oppkjøpet av sistnevntes forlag. Nå er Strawberry atter en gang på shopping.