Hva nå, Bastion?

CASHER INN: Morten Ole Mørch - foto: Ad Notam

Øvelsene rundt og med «business-modeller» i det skjønnlitterære forlaget Bastion vil ingen ende ta.

Tirsdag skrev vi at omsetningen i fjor stupte og at årsresultatet endte med millionunderskudd. Vi påtalte også raritetene i selskapskonstruksjonen som gjør at Bastion kan inntektsføre bidrag fra en «stille partner» som forlaget ikke vil oppgi hvem er, men som BOK365 vet er eiere av Notabene og Boklageret. Samme dag skriver forlagssjef i Bastion, Anja Marheim til en artikkel i Klassekampen: «Boklageret er ikke en av eierne av Bastion forlag». Men det har heller aldri noen påstått. Det BOK365 har fastslått er at Boklageret og «den stille partneren i Bastion» har hatt nøyaktig samme eiere.

Les også: Bastion stuper

Skal restruktureres

Ikke før har vi publisert artikkelen før vi får informasjon om at Bastion Forlag samme dag har sendt varsel til sine forbindelser om at forlaget skal restruktureres fra et selskap med «delt ansvar» (DA) til et vanlig aksjeselskap. For å kunne gjøre dette trenger Bastion godkjenning fra sine avtalepartnere og kreditorer ettersom deltakerne i et selskap med delt ansvar hefter hver for seg for sin andel av selskapets forpliktelser, mens et aksjeselskap kun hefter for aksjekapitalen som er innskutt.

Med en negativ egenkapital på 2,7 millioner kroner ved siste årsskifte, må det dermed inn ny egenkapital til Bastion for å kunne omdannes til et AS. Ved stiftelsestidspunktet må aksjeselskap vise positiv egenkapital.

Hvem er partner X?

Restruktureringen skal være på plass innen utgangen av juni. Kommer restruktureringen på plass, vil vi om kort tid selv kunne lese eierkonstellasjonen fra Bastions aksjebok som vil være et offentlig dokument. Årsaken til at Bastion nå restruktureres er ifølge forlagssjef Marheim at forlaget «vil bidra til at ting blir mindre komplisert og mer transparent». Word.

Vi gleder oss til å få vite hvem som vil framstå som offisielle eiere i løpet av sommeren, men sjansen er selvsagt at den hemmelige «partneren X» vil bli kjøpt ut innen vi kommer så langt. Notabene-systemet er ganske sikkert i behov av kontanter, noe som kan ha vært en ytterligere pådriver for å få forlaget solgt. Den viktigste årsaken til salgsforsøkene har imidlertid gjerne vært så enkel som at forlegger Morten Ole Mørch i år fyller 68 år. De fleste har da pensjonstid i tankene. Mørch kan sikkert ha behov for å nye sitt velfortjente otium etter mange gode, men sikkert også arbeidskrevende, år i bokbransjen.

Klassekampen har ringt rundt for å spore mulige kjøpere. Ikke overraskende vil verken Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke, eller Jonas Forsang i Pilar/Stordalen-forlagene kommentere saken.

 

ANDERS NERAAL