Svenske rettsmedisinere vil avlive krimsjangerens mange myter og misforståelser om hvordan drapsetterforskning foregår – og inviterte et femtitall krimforfattere inn i obduksjonssalen.
Interessen var ifølge svensk fjernsyn stor for arrangementet, som Rättsmedicinalverket sto bak. Dette er den svenske myndigheten som har ansvar for rettspsykiatri, rettsmedisin, rettskjemi samt rettsgenetikk.
– Vi har sett at det finnes visse misforståelser om hvordan virksomheten foregår i disse bøkene når vi leser dem. Det vil vi rette på, sa Eva Rudd til SVT. Hun er rettsmedisiner og også å se i ferske «Skrik från förr» på TV, som tar for seg historiske, svenske drap.
Myter får konsekvenser
Krimforfatterne fulgte interessert med da rettsmedisinere, rettskjemikere og rettspsykiatere forklarte hvordan en virkelig drapsetterforskning foregår. Blant mytene som Rudd og hennes kolleger vil til livs, er at man foretar obduksjoner døgnet rundt, og at det er fritt tilgjengelig for alle i politiet å komme inn i obduksjonssalen.
For mytene som opprettholdes i krimromanene får konsekvenser får ifølge SVT konsekvenser i virkeligheten.
– Om man er pårørende, venn eller bekjent til noen som har gått bort og havnet på rettsmedisin, er det viktig å vite at folk ikke går inn og ut. Man har kanskje urealistiske forventninger til når man skal få svar. «På TV fikk de svar dagen etterpå, hvorfor må jeg vente tre-fire uker?», undrer de ofte, sier Rudd.
Innrømmer feil
Krimforfatterne lot seg gjerne rette på. Jonas Moström, som har fått sine krimbøker om psykiateren og profileren Nathalie Svensson oversatt til norsk, er selv lege. Men medgir at han har tatt feil i en av sine tidligere bøker, om at DNA kan spores i urin – noe det knapt kan.
– Jeg tror alle som har vært her i dag kommer til å skildre det bedre, sier Jonas Moström.