En pågående karakter

Ida Jackson er denne våren aktuell med "Danielle" - en bok om vennskap, sjalusi og oppvåkning.

Ida Jackson debuterer denne bokvåren som barne- og ungdomsbokforfatter. Danielle (Aschehoug) er ventet i begynnelsen av april, og er et resultat av den pågående karakteren Danielle og hennes ønske om Idas oppmerksomhet… Bli bedre kjent med forfatteren her i vår ukentlige spalte. 

 

Forfatter/illustratør: Ida Jackson, 29

 

danielle

 

Aktuell med: Danielle (Aschehoug)

Danielle, 16 år, skal lage genial kunst, og muligens væpna revolusjon. Det er bare at hun må kvitte seg med en skummel eks-kjæreste & få noen nye venner først.

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Fordi Danielle insisterte. Hun spilte høy musikk i hjernen min klokka to om natta og tægget i notatbøkene mine til jeg gjorde som hun sa.

 

Tre barnebok-favoritter: 

– Suzanne Collins: Hunger Games-triologien. Fordi det er noe av det smarteste og vondeste skrevet om krig, traumer og overlevelse.

– Tove Jansson: Alle Mummi-bøkene Fordi det er de nifseste, klokeste og rareste all-alderbøkene der ute

– Cecilie Løveid: Lille Pille og Lille Fille i den dype skogs teater.  Barndommens favoritt-billedbok, lyrisk, rar, må leses.

 

Sjekk ut: 

Sara Li Stensrud og Maja Nøkleby (ill.): Jenta som ikke kunne slutte å gråte.

Dette er en stor, rar, kunstferdig praktbok om vonde følelser. Kan ikke få anbefalt nok.

 

Hvordan jobber du?

Jeg skriver som en gris. Mange, mange utkast, lange skrivefester der jeg aldri trykker enter, og så skriver jeg på nytt og på nytt før språkvaskerne må gjøre det til noe som kan kalles norsk. Jeg blir bestevenn med karakterene mine, lager spilleliste til dem på Spotify, kler meg ut som dem, finner ut fire ganger så mye om dem som det er plass til i selve boka. Jeg jobber ved siden av forfatterskapet, så det blir mye smugskriving, kveldsskriving, helgeskriving.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Laura Ingalls Wilder: Det vesle huset – serien. Jeg elsket skildringene av nybyggerlivet til Ma, Pa, Laura og Mary.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Hah, godt spørsmål. Jeg skulle gjerne hatt Nanny Ogg og Granny Weatherwax fra Terry Pratchett sine ungdomsbøker på en kopp te/konjakk. Og hvis vi først hadde selskap, kunne vi jo sendt en invitasjon til Minerva McGonnagall fra Harry Potter, også. Det tror jeg hadde blitt en bra hekseaften.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Jeg har tydeligvis blitt så voksen at jeg synes ideen om å bli noen andre enn meg høres nifs ut. Men: Jeg har tilbragt hele oppveksten med å leke at jeg var Ole Brumm, så jeg tror det hadde vært den minst skremmende transformasjonen. En tjukk bjørn med gode venner og mye tid ute i skogen hadde vært levelig.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Realistiske barn og unge, hovedpersoner som ikke bare er voksnes idealiserte versjon av ungdommen, men hele mennesker med et fullstendig følelsesliv.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Hogwarts? Sa noen Hogwarts? Jeg drar med en gang!

 

Foto hovedbilde: Erik Dyrhaug.