Årgangs-Solstad eksporteres

TIL NOTODDEN: Dag Solstad og hans tyve år gamle roman om T. Singer feires med ny festival.

Dag Solstad når stadig flere lesere ute i verden. Nå er to av hans tidligere romaner solgt til Frankrike.

Dag Solstads romaner Ellevte roman, bok atten fra 1992 og T. Singer fra 1999 er solgt til det franske forlaget Noir sur blanc.

 

15sBøkene skal utkomme i serien Notabilia, kjent for sine kvalitetsutgivelser. To andre norske romaner er tidligere utkommet i Notabilia-serien; Hanne Ørstaviks Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux og Mona Høvrings Venterommet i Atlanteren.

Ellevte roman, bok atten er nå solgt for oversettelse til 19 språk. I fjor ble den også utgitt i Japan. 

Da boken utkom i Norge i 1992, ble Solstad tildelt Kritikerprisen for andre gang, og romanen har senere fått strålende mottagelse i blant annet Storbritannia, Tyskland og Sverige.

Boken var også på nominasjonslisten til den anerkjente Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia i 2009.

 

Oversatt til 30 språk

singerSolstad mottok Kritikerprisen for tredje gang da T. Singer utkom i 1999. Høsten 2015 ble rettighetene solgt til det prestisjetunge forlaget Harvill Secker i Storbritannia, og rettighetene til den romanen er nå solgt til åtte land..

Dag Solstads bøker er nå oversatt til 30 språk totalt, og det har vært en økende internasjonal interesse for Solstads forfatterskap de seneste årene, ifølge Solstads forlag Oktber.

Tidligere denne måneden skrev den legendariske litteraturkritikeren James Wood følgende om Solstad i det amerikanske tidsskriftet The New Yorker: «Antagelig den mest eminente nålevende romanforfatteren i Norge … Jeg synes han er en fullstendig hypnotiserende og ytterst medmenneskelig forfatter»

 

Internasjonale priser

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av våre fremse forfattere. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Nordisk Råds litteraturpris for boken Roman 1987.

For en annen av sine romaner, Genanse og verdighet (1994), ble han også nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007) og til Le Prix Femina i Frankrike (2008). Her hjemme ble Genanse og verdighet kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek.

I 2009 ble Solstad igjen nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia, denne gang for Ellevte roman, bok atten.

I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap.