– I Bergen, hvor ellers?

Gunnar Staalesen skjønner ikke spørsmålet: "Hvor skal julen tilbringes?" Pappaen til Varg Veum er bak luke 5 i BOK365s julekalender.

 

 

Bak luke 5: Gunnar Staalesen, aktuell med Varg Veum-romanen Storesøster.

 

– Hvorfor skrev du akkurat denne?

– Ideene til nye Varg Veum-bøker dukker stadig opp, og nå var det denne som stod for tur. Hovedtemaet (som ikke bør røpes for dem som ikke har lest boken) er seriøst nok, men i tillegg var det morsomt å hente opp noen tråder fra 1900-trilogien og la Varg møte både sin halvsøster og komme på sporet av sin virkelige far.

 

– Hvor tilbringer du julen i år?

– I Bergen, hvor ellers?

 

storesoster– Det blir ikke jul uten … hva?

– Pinnekjøtt på julaften, prinsefisk på første dag, svineribbe andre dag – kan man ha det bedre, egentlig? Ellers er høydepunktet selvsagt samværet med barn, barnebarn og min søster med hennes familie.

 

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Boken kom i fjor, men jeg hadde stor glede av å lese Lars Saabye-Christensens Magnet i sommer; så tykke bøker trenger litt ekstra tid til lesingen.

 

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Karin Fossum svikter aldri, så hennes bok – Hviskeren – vil jeg nok anbefale, selv om jeg ennå ikke har rukket å lese den. Kyrre Andreassens For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges hadde jeg stor glede av å lese. Frode Gryttens Menn som ingen treng er jeg også sikker på at vil glede mange. Men la meg legge til: dette spørsmålet er egentlig helt umulig å svare på, for det er kommet ut så mange interessante bøker dette året.

 

– Hvem er årets nykommer – ev hva er årets store lese-overraskelse?

– Årets nykommer, iallfall her i Bergen, er definitivt Finn Bjørn Tønder, som gjennom en morsom og underholdende roman prøver å fortelle lesere også utenfor byens grenser hva buekorpsbevegelsen kan ha betydd for både den ene og den andre, i alle sosiale lag.

 

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Hvis vi inkluderer kulturministeren i bokbransjen, må det selvsagt være at hun som en skikkelige julenisse sikrer ytterligere gode økonomiske rammer for de kommende generasjoners forfattere, fordi en god nasjonal litteratur er et av de sikreste virkemidlene til å beholde og videreutvikle både språk og kultur.

 

– Ditt beste juleminne?

– De går over i hverandre, barndommens jul’er med snø i de bergenske gatene.

 

– Og det verste?

– Har ingen dårlige juleminner. Eller også har jeg fortrengt dem.

 

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

–  Konferer tre spørsmål ovenfor!

 

Les også: Jul i overpyntet hytte

Les også: Håper papirboka er kommet for å bli

Les også: Jul blant pelikaner

Les også: Husker hockeyspill og bilbane