Jul i overpyntet hytte

Forlagssjef Wenche Haugsand

BOK365s julekalender: Med Børli, «Mors julekveld» og gammel julepynt kan julefreden etter hvert senke seg for Wenche Haugsand.

Bak luke 4: Wenche Haugsand, forlagssjef, Pitch Forlag.

 

– Hvor tilbringer du jula i år?

– Som alltid skal jeg være på hytta i vakre Snertingdal – sammen med familien.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Det blir ikke jul uten en overpyntet hytte. Jeg er ikke så veldig glad i julepynt så vi pynter ikke noe særlig hjemme. På hytta er alt lov – bare pynten er skikkelig gammel.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Jeg leser vel kanskje mest krim og sakprosa, men for noen år siden «oppdaget» jeg lyrikk. Leser både nytt og gammel. Ble derfor spesielt glad for innflyttingsgaven Pitch Forlag fikk av Kari Spjeldnæs; Hans Børlis beste dikt. Anbefaler «Mors julekveld» som høytlesning før middag. Gir minst like god julestemning som Disney.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Bøker er fantastiske julegaver! Hvis jeg kun får velge tre bøker, tror jeg det må bli Arv og miljø av Vigdis Hjorth, Kalypso av Ingar Johnsrud og Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen. Det er vanskelig å velge. Mange spennende bøker som man får lyst til å glede noen med.

– Hvem er årets nykommer – ev hva er årets store lese-overraskelse?

– Er ikke det Iben Akerlie, da? Med Lars er LOL.

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Det kommer litt an på hva denne julenissen fra bokbransjen hadde som oppgave. Om oppgaven var å kle seg ut som nisse og komme med bokpakker, så måtte jeg vel ta en av forlagssjefene i de store forlagene. For eksempel ville Tom Harald Jenssen hatt med seg massevis av gode bøker i sekken. Om oppgaven var at jeg skulle sette med ned å samtale med nissen, så ville jeg vel kanskje valgt Kari Spjeldnæs, Morten Mørch eller Lindy Andersen. Om det var nissefest, er jeg ikke i tvil: Da ville jeg valgt Stian Hjelvin Andersen og Jens Skaaland – og så kunne Sarah Natasha Melbye få være med!

– Ditt beste juleminne?

– Er ikke veldig julete, men både ribba, skiføret og stemningen var veldig god julen 2006.

– Og det verste?

– Julen i fjor er ikke på topplista. Litt lite snø – og vi spiste lutefisk. Men mitt verste juleminne er likevel fra 2009. Da kjørte jeg bilen i grøfta og kom meg ikke på hytta. Julaften var det bare jeg og Eivind, hunden min. De andre var på hytta.

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– Jeg er så glad og stolt over å jobbe i en bransje som driver med noe så viktig som det å lage bøker. Norske forlag lager massevis av gode bøker – og nordmenn leser mye. Jeg håper og tror at dette vil fortsette. Og at vi kan glede oss til enda flere bøker i årene som kommer. Jeg elsker bøker!