Hundreårsjubileum for Vidar Sandbeck

KLARE: Guri Helseth, Turid J. Athammer og Hanne K. Medlien ved Enhet Kultur i Åmot kommune gleder seg til Sandbeckdagene. (Foto: Erik Larsen)

Sandbeckdagene i gang. - Vi er klare for elleve dager med hyllest av multikunstneren Vidar Sandbeck, sier Guri Helseth, Turid J. Athammer og Hanne K. Medlien i Åmot kommune. De samarbeider med Anno – Museene i Hedmark om Sandbecks hundreårsjubileum.

Sandbeckdagene arrangeres hvert år i begynnelsen av juni. I år er dagene ekstra mange og lange med aktiviteter for små og store.

– I jubileumsåret har vi ønske om at noen av dagene skal bli en folkefest, sier leder Caroline Rolstad for Sandbeckjubileet. I år som før er et av høydepunktene utdelingen av Vidar Sandbecks kulturpris, Regnbågåbrua.

– Juryen har funnet fram til en hedmarkskunstner som likner ganske mye på Sandbeck i sitt virke: Levi Henriksen. Han er en allsidig kunstner som skriver bøker, poesi og egne sanger som han framfører. Vi ser fram til prisutdelingen tirsdag 5. juni og ikke minst konserten på kvelden med Levi Henriksen & Babylon Badlands.

Variert program

Sandbeckdagene byr på mye mer. Det starter med seminar på høgskolen på Hamar om Sandbecks lyrikk torsdag 31. mai og fredag 1.juni. Fredag åpnes den vakre og ettertraktede Jernbanekafeen på Rena der Thomas Øien Mårud underholder og stiller ut egen kunst. Lørdag og søndag er det Barnas Sandbeckdager med en lang rekke aktiviteter. Det starter med opptog lørdag, konsert med visesanger Geirr Lystrup og går via rock i parken til utendørsaktiviteter i Kartongparken på søndag. Resultatene fra et viseverksted på Rena vil også bli framført søndagskvelden i Åmot Kulturhus.

Hele programmet finner du her.

Flere konserter

En god venn av Vidar Sandbeck, Sven R. Gjems og sønnen Jan Christian Gjems, holder lunsjkonsert mandag. Lunsjkonserten onsdag er med Elin Prøysen og Egil Johansson, som byr på viser av både Alf og Vidar. På fredag er det Anne Flugstad og Frode Berntzen som leder an når elever fra 1. til 3. trinn synger kjente og kjære Sandbeck-viser. Besteforeldre er spesielt invitert til et gjenhør med sin barndoms sanger. Sangerstevnet i Elverum lørdag og søndag samler en mengde kor fra inn- og utland til konserter og busksang over hele byen. Nesten tusen tilreisende er ventet. I år er blir det ekstra mange av Sandbecks viser på programmet. Hakkihælstafetten på torsdag, friluftsteater på Vallset både lørdag og søndag og framvisning av filmen om Sandbeck i Åmot kulturhus i lunsjen torsdag bør også nevnes.

– Over hele landet er det en imponerende aktivitet i jubileumsåret. Akkurat Sandbeckdagene er mest konsentrert med arrangementer i Åmot, Elverum og på Hedemarken. Det er bare å ta seg en tur, oppfordrer Caroline Rolstad.

Les også: Vidar Sandbeck, Ved Gråten sjø.