Godt 2014 for USA-boksalget

Det amerikanske boksalget var opp nesten fem prosent I 2014. Det totale e-boksalget flater ut, men økningen er fremdeles eksplosiv blant ungdom.

Boksalget i USA økte med 4,9 prosent i fjor. Størst var økningen i barnebok- og Young Adult-segmentet.

Det er god grunn til å feste lit til disse tallene, som bygger på omsetningen totalt 1209 forlag har meldt inn til den amerikanske forleggerforeningen AAP. Disse viser en økning på 4,9 prosent, til 15,72 mrd. USD, melder bokbransjemagasinet Publishers Weekly.

 

Nedlastbare lydfiler i pluss

Salget av voksenbøker sank med 1,4 prosent fra 2013, og det var særlig salget av innbundne bøker som trakk ned (minus 8,2 prosent). Også paperbacks for massemarkedet falt, med 4,2 prosent. E-bøker for voksne endte så vidt i pluss, med en oppgang på 1 prosent. Den største økningen innenfor voksenfeltet besørger nedlastbare lydfiler, med en oppgang på 27,2 prosent fra året før.

 

E-bok-boom for yngre

Men det er barnebok- og Young Adult-bøkene som besørger de hyggelige amerikanske tallene. Her økte omsetningen med hele 20,8 prosent. Både paperback (+ 24,4 prosent) og innbundne bøker (+ 15 prosent) øker, men det er e-bøkene som trekker mest i pluss: Opp 33,6 prosent.

Selv om det amerikanske e-boksalget flater i innenfor voksen-kategoriene, er altså økningen i e-boksalget rettet mot yngre lesere fremdeles formidabelt.

 

 

(Illustrasjon: Young Adult-sjangeren, her representert ved Veronica Roths Divergent-serie, trekker USA-tallene i pluss.)