God morgen, Egersund!

Hos Ark Amfi Eikunda selger de "Snøsøsteren" med begge hender. Debutboken til den lokale helten Tønes raser også ut av hyllene. Det er en god, men hektisk morgen i Egersund.

Navn: Lene Waldeland (29)

Jobber hos: Butikkmedarbeider hos Ark Amfi Eikunda i Egersund, jobbet der i 10,5 år, de 9 første i Notabene, siste 1,5 i Ark.

Er det en god morgen? God, men hektisk! Julevarene renner inn og svetten siler, men dette er jo den fineste tiden i bokhandel. Alle er blide, og folk har lyst på gode, nye, dyre bøker og setter stor pris på bra anbefalinger. Så bare velstand for øyeblikket – måtte det vare lenge!

Hvilken er den siste boka du solgte?

Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem av Frank Tønnesen. Vår lokale helt ”Tønes” fra nabobygda Hauge i Dalane er aktuell med bok på Pelikanen forlag, og den selger vi masse av om dagen. En herlig blanding av korte fortellinger om de rareste bygdeorginaler, stjeling av Fayance og en noe orginal måte å skaffe seg juletre på, ispedd fine, underfundige vers underveis. En personlig favoritt i høst.

”Det som gjelder, er å holde utkikk etter noe vi liker. Noe som kan ta vare på oss. En tid vi slipper å bare holde ut. Du vet aldri når det skjer, så det gjelder å være klar i tilfelle det kommer.” Frank Tønnesen, ”Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem”.

Les også: Good morning, Kings Road!

Tre egne favoritter akkurat nå:

Maja Lunde: Snøsøsteren – Tror det må være den vakreste boken jeg har sett noen gang. Lisa Aisatos illustrasjoner er så nydelige at man skulle hatt alle på veggen, og teksten er så varm, hjerteskjærende og rett og slett skikkelig god. Alle norske hjem trenger en utgave av ”Snøsøsteren” i bokhylla, dette blir en juleklassiker for all fremtid – i samme liga som ”Piken med svovelstikkene”.

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke. Min favoritt til å vinne Bokhandlerprisen i år. Ble veldig berørt av forfatterens nærhet til historien, og syns grepet med å skrive den i leksikonformat er intet mindre enn genialt.

Ruth Lillegraven: Alt er mitt. Burde ha lest noe av henne for lenge siden, men det måtte en krim til før jeg oppdaget hvor fabelaktig hun skriver. I tillegg heier jeg på nynorsken, så denne thrilleren satt som en kule både språklig og plottmessig.

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Har du fått inn Snøsøsteren nå? Vi har eventyrlige ventelister, og venter påfyll når som helst. Har aldri opplevd maken til etterspørsel så lenge jeg har vært i bokbransjen, og det er så GØY!!!

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Det er så vanskelig å velge bare én, men siden det snart er jul, Julemysteriet av Jostein Gaarder var en av favorittene i barndommen. Tror jeg må lese den på nytt snart.

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

De spør jo om så mye rart, men ”Har du fått inn den nye boka nå?” er jo en klassiker, og overraskende ofte bare med å se på kunden klarer man å treffe på den boka de egentlig mener. Like moro hver gang – og ja det handler nok også litt om at vi har mange stamkunder som vi setter ufattelig stor pris på!

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

For øyeblikket leser jeg Gudrun Skrettings fine barnebok Anton den store, og Anton trenger penger for han har lyst å bli rik, så det hadde vært en vinn-vinn situasjon for begge parter tenker jeg. Kreativ type som kunne hjulpet til i julerushet!

 Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Øverst på ønskelisten er en som vi er så heldige å få besøk av nå snart. 10.desember kommer Jørn Lier Horst til Ark Amfi Eikunda. Det er ingen som skaper slike kø-tendenser i Egersund som Jørn, og det er like koselig med besøk hver gang. Vi er utrolig takknemlige for at han prioriterer oss i den travle reiseruten sin i år igjen. Julens kjekkeste dag på jobb!

Julen i fjor: Lange køer for Jørn Lier Horst i butikken.

 

 

 

 

 

 

 

Les også: God morgen, Lagunen!